Vágólapra másolva!
A brit Josh Kerr vasárnap, New Yorkban megjavította a férfi 2 mérföld világcsúcsát a nemzetközi szövetség fedett pályás atlétikai versenysorozatának arany kategóriás viadalán. A versenyen nem indult el Jakob Ingebrigtsen, aki nem akármilyen nyilatkozatot adott riválisa világrekordja után.

A budapesti vb-n 1500-on győztes Kerr nagyszerűen futott vasárnap, és 8:00,67 perces idővel ért célba, ami közel három másodperccel jobb honfitársa, Mo Farah 2015-ben elért 8:03,40-es eddigi 2 mérföldes csúcsától. A Budapesti világbajnokságon másfél kilométeren Kerr óriási meglepetésre győzte le a szám olimpiai bajnokát, a 2 mérföld szabadtéri világrekordját tartó Jakob Ingebrigtsent, aki a New York-i versenyen nem állt rajthoz. Ám ahelyett, hogy elismerően beszélt volna Kerr teljesítményéről, így nyilatkozott a norvég TV2-nek.

Jakob Ingebrigtsen, Josh Kerr
Jakob Ingebrigtsen és Josh Kerr – a budapesti világbajnokságon, 1500 méteren a brit győzött
Fotó: Jewel SAMAD / AFP

„Az nagyon pozitív számomra, hogy a riválisaim fejlődnek, mert így legalább nem kell egyedül futnom [az élen] – kezdte a nyilatkozatát Jakob Ingebrigtsen, akit arról is kérdeztek, megijeszti-e Kerr óriási világcsúcsa. – Nem, 

én bekötött szemmel is legyőztem volna azon a versenyen. Igen, bekötött szemmel!"

Ingebrigtsen szerint ő kellő tiszteletet ad másoknak

Jakob Ingebrigtsent az őt a 2022-es vb-döntőben legyőző Jake Wightman, és Josh Kerr is figyelmeztette korábban, hogy vegyen vissza az egójából, de a 23 éves norvég atléta szerint ő kellőképpen tiszteli a riválisait.

„Azt hiszem, tisztelem, akiket kell. Tisztelek mindenkit, aki a lehető legjobbat próbálja nyújtani, bármiben is tegye azt. [Az engem kritizáló riválisoknak] vagy sok szabad idejük van, vagy nagyon hiányzom nekik. A mostani időszakban én nem fordítok túl sok időt másra, csak magamra – mondta Ingebrigtsen, aki a különleges taktikájáról is beszélt, miszerint rendszerint végig az élen teljesíti a versenyeket. –

 Nagyon kevés sportoló nyer így, és ez azért van, mert nem képesek rá. És azért nem próbálkoznak, mert nem elég tökösek hozzá."

Kerr mellett a bahamai Devynne Charlton is világcsúcsot döntött a versenyen, ő a női 60 méter gátat 7,67 másodperces eredménnyel nyerte meg a távot és ezzel 1 századmásodpercet faragott a svéd Susanna Kallur 2008-as rekordjából.

Kapcsolódó cikkek