Fucsovics Márton és Valkusz Máté sorsa is négy szettben dőlt el az Australian Openen

tenisz, Grigor Dimitrov, Fucsovics Márton, Australian Open
Bulgaria's Grigor Dimitrov (L) speaks with Hungary's Marton Fucsovics after victory during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 16, 2024. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton és a selejtezőből főtáblára jutott Valkusz Máté is négy játszmában esett ki kedden az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

Grigor Dimitrov – Fucsovics Márton

A világranglistán 70. magyar játékos nem számíthatott könnyű rajtra Melbourne-ben a bolgár Grigor Dimitrov ellen, aki kilenc napja diadalmaskodott Brisbane-ben - 2017 novembere után ünnepelhetett ismét tornagyőzelmet -, legutóbb pedig novemberben kapott ki a párizsi fináléban a világelső Novak Djokovictól. Fucsovics 32 éves ellenfele 13. a világranglistán - de volt már harmadik is -, kilenc trófeát gyűjtött, és a Roland Garros kivételével minden Grand Slamen vívott már elődöntőt.

Az egymás elleni mérlegükben ezzel együtt Fucsovics állt jobban,

aki 2-1-re vezetett: 2020-ban, a Covid-járvány idején a Cincinnatiből New Yorkba költöztetett tornán, majd a US Openen is a nyíregyházi teniszező bizonyult jobbnak, a 2021-es San Diegó-i viadalon viszont Dimitrov nyert.

Fucsovics Márton 2022 után másodszor esett ki az Australian Openen az első fordulóban Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A 31 éves Fucsovics visszalépett a múlt heti, adelaide-i tornától, néhány napig nem edzett, pihentette csípősérülését, és kezelésekre járt. A keddi csatát remekül kezdte a magyar játékos, rögtön elvette ellenfele adogatást, majd

egy újabb brék után 5:2-nél a szettért szerválhatott, amelyet végül 6:4-re nyert meg.

A folytatásban ismét brékelt, de 2:1 után a lendülete megtört, Dimitrov átvette az irányítást és 6:3-mal egyenlített. A harmadik szett nagy küzdelmet hozott és rövidítésbe torkollott, amelyet a bolgár teniszező nyert meg.

A negyedikben már végig Dimitrov játszott jobban a meleget rosszul tűrő Fucsoviccsal szemben,

aki négy szettben szenvedett vereséget – írta meg a Magyar Nemzet is.

Max Purcell – Valkusz Máté

A 25 éves magyar játékos - aki 214. a világranglistán - fantasztikus napokon volt túl: azok után, hogy korábban egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-kvalifikációban, Melbourne-ben három győzelmet aratott, ezzel felküzdötte magát 128-as elitmezőnybe. Ott első ellenfele a hazai pályán szereplő Max Purcell volt, aki 45. az ATP-rangsorban, és még soha nem jutott túl az első fordulón hazája GS-viadalán, ugyanakkor 2022-ben párosban megnyerte a wimbledoni bajnokságot.

Első összecsapásukon

Valkusz nagyszerű játékkal, 31 perc alatt 6:3-ra nyerte a nyitó szettet.

A folytatásban fej fej mellett haladtak, végül a rövidítésben Purcell egyenlített, majd 6:4-re övé lett a harmadik szett is. A negyedikben az ausztrál 5:2-re is vezetett, de Valkusz visszakapaszkodott, ám

a végjátékot Purcell bírta jobban (7:5).

Eredmények:
férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Max Purcell (ausztrál) - Valkusz Máté 3:6, 7:6, 6:4, 7:5
Grigor Dimitrov (bolgár, 13.) - Fucsovics Márton 4:6, 6:3, 7:6, 6:2