Magnus Carlsen könyörtelenül leértékelte a sakk egyik legnagyobb versenyét

Horizontal CHESS HEADSHOT
Norway's Magnus Carlsen competes during his Round 10 game against the Moldova's team at the 44th Chess Olympiad 2022, in Mahabalipuram on August 8, 2022. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ első számú sakkozója, a norvég Magnus Carlsen médianyilatkozata után hivatalos formában is visszalépett a világbajnok-jelöltek tornájától, amelyet április 2. és 25. között rendeznek meg Torontóban.

Az ex-világbajnok egy héttel a chess.com szakportálnak adott interjúját követően a nemzetközi sportági szövetségnek, a FIFE-nek küldött levelében erősítette meg döntését, mely szerint noha kvalifikálta magát a jelöltek 2024-es tornájára, visszalép a versenytől.

Magnus Carlsent kicsit sem hozza lázba a világbajnokjelöltek tornája, sőt maga a vb-cím sem Forrás: AFP/Arun Sankar

- indokolt múlt vasárnapi sajtónyilatkozatában Carlsen, aki decemberben címvédőként indult és meg is nyerte a gyorssakk- és a villámsakk-világbajnokságot egyaránt.

A 33 éves Carlsen, aki

a klasszikus sakkban 2013 óta őrizte a világbajnoki címet,

motivációhiányra hivatkozva 2022-ben közölte: nem hajlandó játszani a címért. A párosmeccsen sorozatban másodszor kellett volna találkoznia az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját. Carlsent a nemzetközi sportági szövetség, a FIDE megfosztotta a világbajnoki címtől, amelyet korábban négyszer is sikerrel megvédett.

Helyét a sakkvilág trónján a kínai Ting Li-zsen foglalta el, aki tavaly áprilisban legyőzte az utódlásról döntő páros mérkőzésen Nyepomnyascsijt. Tinget a jelöltek torontói nyolcas tornájának első helyezettje hívhatja ki címmeccsre.