Háború, sztrájk, járvány és egy tehetségkutató is tönkretette már a világ legnagyobb sporteseményeit

Football Fans Arrive At Wembley Stadium For England Vs Italy Euro 2020 Final In London Euro 2020 Great Britain London United Kingdom Wembley arriving fans mass events men's football sporting event supporters England national team England match Euro 2020 C
LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 11, 2021: Football fans arrive at Wembley Stadium ahead of England match against Italy in the final of Euro 2020 Championship on July 11, 2021 in London, England. The capacity for the final at Wembley has been increased to 65,000 fans making it the biggest crowd at an event in the UK since the outbreak of Covid-19 pandemic as England national team reaches its first tournament final since the 1966 World Cup. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években számos példát láttunk arra, hogy külső körülmények mennyire megtudják bolygatni a sportéletet. Elég csak a közelmúltból a koronavírus-járványra gondolni, ami teljesen felforgatta, sőt megbénította. A történelemben azonban többször is akadt olyan speciális helyzet, ami azt eredményezte, hogy egy-egy sport világesemény veszélybe került, emiatt pedig rendhagyó módon törölni vagy halasztani kellett. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Totális káosz közepette kezdődött meg január elején a németországi férfi kézilabda-Európa-bajnokság. A német vasutasszakszervezet (GDL) két nappal a torna rajtja előtt többnapos sztrájkot rendelt el az állami vasúttársasággal (Deutsche Bahn) kialakult bérvitában, így szinte teljesen leállt a vonatközlekedés az országban. Ez azért is volt roppant kellemetlen, mert a DB a hivatalos szállítója az Eb-n érdekelt csapatoknak, illetve a további akkreditált személyeknek, valamint a szurkolók közlekedését is megnehezítette a sztrájk. Bár közlekedés szempontjából a felütötte a fejét a bizonytalanság és a teljes káosz, amelynek közepette a szervezők is tehetetlenek voltak, ám a német mezőgazdasági munkások és gazdák országszerte zajló tüntetései nem jelentettek olyan fenyegetést, ami veszélyeztette volna a kézilabda Európa-bajnokság megrendezését.

A vasutak miatt óriási káosz tört ki Németországban Forrás: NurPhoto via AFP/Ying Tang/NurPhoto/Ying Tang

Azonban a közelmúltban nem egyszer láttunk már olyan esetet – első sorban a koronavírus miatt – hogy a világban tapasztalható súlyos problémák, külső körülmények miatt nem volt más megoldás, mint elhalasztani, átütemezni a versenyek időpontját. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legkirívóbb eseteket, amikor egyéb okok miatt kellett törölni sporteseményeket.

Elmaradt sportesemények az I. és a II. világháború alatt

Az olimpiát széles körben a világ legnagyobb sporteseményének tartják. 1896 óta rendeznek – hagyományosan négy évente – nyári olimpiai játékokat, ám a történelem során mindössze háromszor törölték csak. Először 1916-ban, az I. világháború miatt nem került sor az ötkarikás játékokra, amelyet Berlinben tartottak volna. A német főváros 20 év múlva, 1936-ban pótolta az elmaradt rendezést, a hírhedté vált berlini olimpia a nemzetiszocialista Németország propagandarendezvényeként vonult be a köztudatba. Az I. világháború és következményei Magyarországot is érintették az olimpiarendezés szempontjából,

1920-ban ugyanis Budapest lehetett volna az ötkarikás játékok házigazdája, a háború veszteseként azonban Magyarország nem lehetett rendező, és részt sem vehetett az olimpián, amelyet végül a belga Antwerpenben rendeztek meg.

1936-ban már Berlin adhatott otthont az olimpiának Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Schirner Sportfoto

A II. világháború miatt további két olimpiát töröltek el, az 1940-est, aminek Tokió adott volna otthont, majd az 1944-es londoni ötkarikás játékokat. Ez azt jelentette, hogy az olimpia történetében először töröltek két egymást követő alkalommal. Majd 12 év várakozás után 1948-ban ismét megrendezték az olimpiát a brit fővárosban. Ám nem csupán a nyári ötkarikás játékok maradtak el, hiszen akkoriban még a téli olimpiát ugyanabban az évben rendezte a rendezőország, vagyis 1940-ben Szapporo adott volna otthont a téli játékoknak, de erre sem kerülhetett sor. Majd 1944-ben a Cortina d'Ampezzóba tervezett téli olimpia is elmaradt. Cortina aztán tíz évvel később, 1956-ban otthont adhatott a játékoknak, illetve 2026-ban Milánóval közösen ismételten megkapta a rendezés jogát.

A II. világháború a labdarúgó-világbajnokságokat is súlyosan érintette, tizenkét éven át nem rendeztek vb-t. Az 1942-es vb-nek még a házigazdáját sem választották ki, amikor a háború miatt törölni kellett az eseményt. A háború után hosszú évekbe telt, míg a világ olyannyira talpra állt, hogy labdarúgó világeseményt tudjon rendezni, így legközelebb 1950-ben Brazíliában került sor foci vb-re. A mezőny meglehetősen hiányos volt, többek között a keleti blokk országai és a titkos esélynek tartott magyar válogatott már a selejtezőn sem vett részt.

Az 1950-es brazíliai vb-nek az egyik titkos favoritja lehetett volna a magyar válogatott Forrás: AFP/Staff

Káosz a járványok miatt

A koronavírus-járvány kitörése 2020-tól teljesen felforgatta, sőt le is állította a sportéletet. Ekkora mértékben korábban nem igazán látott káosz tört ki, ugyanis sorra kezdték el leállítani a különböző sportágak bajnokságait, majd törölni, vagy halasztani a sporteseményeket. A világesemények két legnagyobb áldozata kétségkívül a tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság volt.

Az olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között kellett volna megrendezni, ám a vírushelyzet miatt az országok nem voltak hajlandóak elengedni a sportolóikat Japánba a játékokra. A történelmi döntéssel az olimpiai bizottság a halasztás mellett döntött. Ez volt az első alkalom, hogy elhalasztottak egy olimpiát (a világháború miatt törölték a világeseményt).

Végül egy év csúszással, 2021. július 23. és augusztus 8. között lezajlott a tokiói olimpia, amelyet a magyar küldöttség 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel zárt.

Milák Kristóf 200 m pillangón nyert aranyérmet Tokióban Forrás: AFP/Oli Scarff

A másik nagy kontinentális torna a foci Eb volt, amelyet 13 ország egy-egy városában rendeztek meg. Eredetileg 2020. június 12. és július 12. között kellett volna, ám az egyre súlyosodó járványhelyzet ezt meggátolta, így 2020 márciusában az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagországai egy éves halasztásról döntöttek. A foci Eb-k 1960 óta íródó történetében korábban nem volt hasonlóra példa.

Végül a 2021-es Eb-re - amelyen a magyar válogatott is szerepelt - 26 játékost nevezhettek a szövetségi kapitányok, hogy az esetlegesen fertőzött futballisták kiesése minél kevésbé befolyásolja a csapatok teljesítményét.

Miközben az Egyesült Királyságban újra nőttek a koronavírusos megbetegedések, a 2021-re halasztott foci-Eb döntőjét több tízezren nézték meg a Wembley Stadionban Forrás: NurPhoto via AFP/WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

A Covid-19 világjárvány nem csak a futballban, de az egész világon óriási pusztítást végzett. Többek között a 2020-as Thomas Kupa, vagyis a férfi tollaslabda csapat-világbajnokság is elmaradt. A kétévenkénti világversenyt 2020. augusztus 15-23 között rendezték volna Dániában, végül először októberre tűzték ki a verseny új időpontját, majd a tomboló járványhelyzet miatt még kétszer módosítottak rajta, végül pedig több mint egy évvel az eredeti kiírás után, 2021. októberében bonyolították le a tornát.

Tragédiába torkollott bajnokságok

A koronavírus-járványhoz talán leginkább az 1919-es Stanley-kupában történt járvány kitörés hasonlítható. Az Egyesült Államok és Kanada az NHL-ben szereplő legjobb jégkorongcsapatai minden évben versengenek a rangos trófeáért, azonban több mint száz éve a spanyolnátha miatt nem avattak győztest a torna történetének 26. kiírásában.

A járvány miatt a Montreal Canadiens játékosai megbetegedtek a Seattle Metropolitans elleni döntő hatodik összecsapása előtt, aminek következtében

rengeteg kanadai hokist vittek kórházba magas láz miatt. A Canadiens edzője, George Kennedy, valamint Joe Hall pedig meghalt az influenzában.

Ezek után az egészségügyi illetékesek félbeszakították a döntőt, és végül nem hirdettek győztest abban az évben.

Csupán kétszer fordult elő, hogy nem hirdettek győztest a Stanley Kupában Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Patrick Smith

Az egyiptomi élvonalbeli labdarúgó-bajnokság küzdelmeit két egymástól különálló incidens miatt függesztették fel két évre. Először a 2011/2012-es szezonban szakították félbe a bajnokságot a Port Said Stadionban történt katasztrófa miatt, ahol az al-Ahli és az al-Masry szurkolói csaptak össze. A zavargásokban összesen 74 ember halt meg, és több mint 500-an megsérültek. Ezután közel három évig üres lelátók előtt zajlottak a mérkőzések. Majd a 2012/13-as idényben az egyiptomi puccs miatt törtek ki lázadások, ami a futballesemények törléséhez vezetett.

Vita miatt furcsa véget ért a világbajnokság

1886 óta rendeznek sakkvilágbajnokságot, ám olyan szokatlan dolog, mint ami 1975-ben történt, sem előtte, sem utána nem fordult elő egyetlen vb-n sem. A világbajnoki cím a regnáló világbajnok Bobby Fischer, és a világbajnokjelöltek versenyén győzedelmeskedő, Anatolij Karpov között dőlt volna el, ám az amerikai olyan követelményeket támasztott a vb lebonyolításával és szabályaival kapcsolatban, amit a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csak részben fogadott el. Mivel nem sikerült teljes mértékben kompromisszumot kötni, így az lett a vége, hogy Fischer nem volt hajlandó megvédeni a címét a kihívó Karpov ellen, aki így a döntőben játék nélkül lett a sakkozás 12. világbajnoka.

A 2008-ban elhunyt Bobby Fischer a világ egyik legismertebb sakkozója volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Sven Simon

Tiszavirág-életű játékok

A Nemzetközösségi Téli Játékoknak különös története van. Először 1956-ban hozták létre a Nemzetközösségi Játékok mintájára, ennek ellenére tiszavirág-életű lett ez a sportesemény – legalábbis papíron. Kategóriájában a téli olimpiai játékok után a második legnagyobb eseményre csupán három alkalommal került sor: 1962-ben, 1966-ban és 1968-ban – mindet Dániában rendezték. Szóba került, hogy a Nemzetközösségi Téli Játékokat 2010-ben újjáélesztik, és Indiában ismét megrendezik az újdelhi Nemzetközösségi Játékok keretein belül. Ez azonban nem valósult meg, és végül törölték az eseményt.

Sztrájkok és pénzügyi nehézségek

1936-ban a Le Mans-i 24 órás autóversenyt a nagy gazdasági világválság következtében nem tudták megrendezni. Az 1929-es válság Franciaországot is súlyosan érintette, különösen az 1930-as évek közepére váltak a munkások igazán elégedetlenné. 1936 júniusában az egész országban sztrájkoltak a munkások, így nem akadt elég ember, aki lehetővé tette volna a legendás autóverseny megrendezését.

2004-2005-ben a teljes NHL-szezont el kellett törölni, miután a szövetség és a játékosok nem tudtak megegyezni a bérekről és a pénzügyi juttatásokról. A munkajogi vita következtében az 1919-es spanyolnátha-járvány után másodszor nem tudtak Stanley-kupa-győztest sem hirdetni. Nem ez volt az egyetlen hasonló példa a tengerentúlon, hiszen szintén sztrájk miatt az MLB 1994/95-ös idényét is törölték.

A labdarúgó klubvilágbajnokságot 2001-ben mindössze másodszor rendezték volna meg, tizenkét résztvevő csapattal, köztük a Real Madriddal. A nemzetközi szövetség (FIFA) marketing partnere, vagyis a svájci ISL azonban csődbe ment, így a pénzügyi nehézségek miatt nem törölték a spanyolországi tornát, a következő klub-vb-re pedig négy évvel később, 2005-ben került csak sor.

Természeti katasztrófák, terrortámadások

Miközben az 1989-ben az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) döntőjének (World Series) harmadik meccse elkezdődött volna San Franciscóban, a várost 7,2-es erősségű földrengés rázta meg. A tét óriási volt, mivel az első két találkozót az Oakland nyerte a San Francisco Giants ellen, így az első sikerre váró hazai szurkolók szép számmal kilátogattak a Candlestick Parkba. A meccs kezdete előtt már 62 ezren nézték a bemelegítést. Aztán néhány perccel később földrengés rázta meg a várost, és lett az első természeti katasztrófa, amit a tévé élő adásban közvetített.

A földrengésben csodával határos módon csak 63 ember halt meg, a sebesültek száma pedig 3500 körül volt. Sok szakértő később úgy fogalmazott, hogy a meccs délutáni kezdési időpontja nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy nem lett több halálos áldozata a katasztrófának, mivel sokan az otthonukban vagy bárokban nézték a meccset, így a szokásos kedd délutáni csúcsforgalomhoz képest nagyon kevesen voltak az utakon. A földrengés miatt a meccset félbeszakították, majd 10 nappal később megismételték, amelyen az Oakland Athletics nyert, és végül 4-0-s összesítéssel az 1989-es World Seriest is bezsebelte.

Kevesebb, mint 48 órával a 2012-es New York Marathon rajtja előtt Michael Bloomberg polgármester bejelentette, hogy a versenyt törlik a Sandy hurrikán által okozott károk miatt. A bejelentés csupán azért volt meglepő, mert három nappal korábban Bloomberg még azt mondta, hogy a világ egyik legnagyobb létszámú és presztízsű futóversenyét megtarthatják a nagy pusztítások ellenére is. A versenyt a helyreállításnak szentelték volna, és adományokat is gyűjtöttek volna a futóktól egy alapítvány segítségével, ám a New York-i polgármester meggondolta magát, mivel úgy gondolta, hogy a rendezvény megtartása csak vitákat szülne az államban, lévén, hogy ezrek maradtak áram és víz nélkül.

A Sandy hurrikán 2012-ben elsöpörte a New York maratont is Forrás: AFP/Mehdi Taamallah/Mehdi Taamallah

2001. szeptember 11. alapjaiban rázta meg az Egyesült Államokat, sőt az egész világot. A terrortámadás következtében többek között a tengerentúli profi golf sorozatot, a PGA Tour-t, valamint a Tampa Bay Classicot és a profi golfozók világbajnoki sorozatát (WGC) is törölték Missouriban.

Tehetségkutató miatt elmaradt futballmeccs

Néhány éve egészen vicces eset is akadt a svéd labdarúgó másodosztályban, ugyanis 2013 októberében a GIF Sundsvall középpályása, Kevin Walker azért nem tudott megjelenni csapata Assyriska FF elleni bajnokiján, mert a meccs napján az egyik svéd énekes tehetségkutató műsor döntőjében versenyzett. A Pop Idol nevezetű tehetségkutató közvetítési jogait azonban ugyanaz a TV4 csatorna birtokolta, amely a futball liga jogait is, így nemes egyszerűséggel elhalasztotta a mérkőzés időpontját, hogy a játékosnak ne kelljen lemaradnia a mérkőzésről. Ráadásul Walker az egész versenyt megnyerte, később pedig kiadott egy albumot is.