Vágólapra másolva!
Hétfő este a Magyar Állami Operaházban rendezték meg a 2023-as Év Sportolója Gálát. A férfiak között a Liverpool magyar válogatott futballistáját, Szoboszlai Dominikot választották meg a legjobbnak, míg a nőknél Érdi Mária vitorlázó végzett az élen. Az Év edzője Marco Rossi lett, az év csapatának járó díjat pedig a tavalyi évben veretlen magyar labdarúgó-válogatott nyerte el.

Hírességek és csodás sportolók az Operaházban

Hétfőn este 66. alkalommal díjazták az év legjobbjait, a jeles eseményt a Magyar Állami Operaházban rendezték meg. A külföldi díszvendégek közül az olimpiai és többszörös világbajnok magasugró, Javier Sotomayor, valamint az aranylabdás olasz focilegenda, Fabio Cannavaro volt a két legnagyobb név, és rajtuk kívül is rengeteg híresség érkezett az impozáns helyszínre.

Szoboszlai Dominik volt az Év sportolója-díj legnagyobb esélyese a férfiak között Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A látványos felvezetőműsor után a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) elnöke, Szöllősi György érkezett a színpadra, majd egyperces gyászszünet következett a 78 éves korában meghalt, kétszeres aranylabdás Franz Beckenbauer emlékére.

Elsőként az Év sportpillanatáért járó díjat adták át, ezt a trófeát a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa,

Vogel Soma kapta, aki sorsdöntő büntetőt hárított a világbajnokság döntőjében, Görögország ellen.

Az Év fogyatékos csapata a szervátültetett asztalitenisz férfi párosa lett, az Év szabadidős sporteseménye kategóriájában pedig holtverseny alakult ki: a Hátsó füves futballmentő túra és a Jégpályák éjszakája is díjazott lett.

Az Év fogyatékos férfi sportolójának Kiss Péter Pált választották, aki 2023-ban világ- és Európa-bajnoki címet nyert parakajakosként. Ezt követően a 2023-as év legjobb női sportolójának járó díjat adták át, amelyet Érdi Mária kapott, aki Magyarországon első vitorlázóként nyerte el ezt a rangos elismerést.

Marco Rossi az Év edzője, Szoboszlai Dominik az Év sportolója

Az Év edzője a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi lett, az olasz szakember az anyanyelvén nyilatkozva köszönte meg a díjat. Rossi meg is lepődött azon, hogy nyert, mert elmondása szerint Elek Gábor és Varga Zsolt személyében remek edzők voltak a "vetélytársai".

üzente Rossi, aki az utóbbi két mondatot már magyarul mondta.

Marco Rossi lett az Év edzője Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Az Év fogyatékos női sportolója 2019 után ismét Ekler Luca lett, a TFSE sportolója a párizsi vb-n távolugrásban, 200 és 400 méteren arany-, 100 méteren ezüstérmet szerzett. A hagyományos csapatsportágakban a

2023-as évben veretlen és az idei Európa-bajnokságra csoportelsőként kijutó magyar fociválogatott végzett az élen.

A magyar labdarúgó-válogatott lett az Év csapata Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyéni sportágak csapatversenyében a férfi kardválogatott nyert, a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András összetételű csapat aranyérmet szerzett a milánói világbajnokságon.

Végezetül az utolsó klasszikus kategória,

az Év férfi sportolója következett, a díjat pedig Szoboszlai Dominik vehette át.

A magyar válogatott csapatkapitánya tavaly szenzációs évet zárt, nyáron 70 millió euróért igazolt a Liverpoolhoz és az angol sztárcsapatban azonnal meghatározó játékossá vált. Szoboszlai a nemzeti együttesben is fantasztikusan játszott, remek gólokkal és nagyszerű teljesítménnyel vezette ki a németországi Eb-re a válogatottat.

Szívből gratulálok a másik két jelöltnek is, remélem az idei év is hasonlóan felejthetelen lesz" - nyilatkozta a Liverpool középpályása, aki 2020 után másodszor nyerte el a díjat.

Szoboszlai Dominik lett az Év férfi sportolója Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A gála végén a háromszoros olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron nemzetközi Fair Play-díjat vehetett át, Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, sportdiplomata pedig elnyerte az MSÚSZ életműdíját.