Mentőhelikopter vitte el a világbajnokot a horrorbukás után - videó

Horizontal
Norway's Aleksander Aamodt Kilde is evacuated by helicopter after crashing during the Downhill of the FIS Alpine Skiing Men's World Cup event in Wengen on January 13, 2024. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem a norvég alpesi sízők napja volt a szombati, az északi ország két sztárja is hatalmasat bukott. A vb- és olimpiai ezüstérmes Aleksander Aamodt Kilde járt rosszabbul a két versenyző közül.

Ahogy csütörtökön, úgy szombaton is a svájci Marco Odermatt nyerte a híres wengeni lesikló versenyt az alpesi sízők világkupa-sorozatában. A 26 éves versenyző sikerének értékét növeli, hogy ezúttal teljesen végigsíelték a világ leghosszabb lesiklópályáját, míg két nappal korábban egy rövidített futamon aratta pályafutása első szakági vk-győzelmét.

A szám világbajnokának mostani diadalához kétség sem férhetett, ugyanis közel hattizedes előnnyel előzte meg a csütörtökön is második francia Cyprien Sarrazint, míg a harmadik olasz Dominik Paris hátránya már közel két másodperc volt.

A szombati viadalt alaposan beárnyékolta, hogy az egyik nagy esélyes, a norvég Aleksander Aamodt Kilde hatalmasat esett közvetlenül a cél előtt és olyan nagy sebességgel csapódott a védőhálóba, hogy mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az első hírek szerint nyílt törést szenvedett a jobb alsó lábszárában.

Pénteken a szuperóriás-műlesiklás során egy másik nagy sztár, a francia Alexis Pinturault is bukott, neki elszakadt az elülső térdszalagja, így számára szintén befejeződött az idény.

Eredmények:
férfi lesiklás:
1. Marco Odermatt (svájci) 2:25.64 perc
2. Cyprien Sarrazin (francia) 2:26.23
3. Dominik Paris (olasz) 2:27.56
A szakági vk állása 5 verseny után (még 6 van hátra): 1. Odermatt 376 pont, 2. Sarrazin 310, 3. Paris 229
Az összetett vk állása 15 verseny után (még 26 van hátra): 1. Odermatt 1016 pont, 2. Marco Schwarz (osztrák) 464, 3. Sarrazin 460

A női vk-sorozat zauchensee-i állomásán is lesiklóversenyt rendeztek, itt az ugyancsak norvég Kajsa Vickhoff Lie járt pórul, de a vb-ezüstérmes, kétszeres junior világbajnok klasszis legalább a saját lábán hagyta el a pályát a hatalmas esés után.