Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, Zala György tartja karban a magyar úszósport egyik legnagyobb alakját, Milák Kristófot. Az olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa-bajnok Milák Kristóf ugyanis még mindig nem kezdte meg a kemény uszodai munkát a 2024-es párizsi olimpiára.

Óriási csalódás volt a kenus Zala György számára, hogy nem vehetett részt az athéni olimpián, ezért is döntött úgy, hogy más vizekre lapátolva gondoskodik a maga és a családja megélhetéséről.

Az olimpiai érmes kenuzó, Zala György tartja karban Milák Kristófot Forrás: Zala György

Egyes hajóban a barcelonai és az atlantai nyári játékok bronzérmeseként, négyesek tagjaként világbajnoki aranyérmesként tett pontot sikeres pályafutására, a versenyzéssel felhagyva pedig úgy döntött, hogy a sport vonzáskörében maradva erőnléti edzőként méretteti meg magát. Jól választott, de sokat is tett azért, hogy 2014 óta a Magyarország kiemelt erőnléti edzője, amelyre

elsősorban azzal szolgált rá, hogy négy és fél évig Kemény Dénes szakmai stábjának tagjaként szolgálhatott, aminél jobb referenciája aligha lehetne.

Zala György tartja karban Milák Kristófot

Zala György nyitott az új kihívásokra, ha segítséget kérnek tőle, igyekszik senkit sem visszautasítani. Korábbi és mostani „paciensei" között ugyanúgy megtalálhatóak a vízilabdázók, a kajakozók és a kenusok, az atléták, a vívók, a labdarúgók és a kézilabdázók, ahogy az öttusa és az úszás válogatott versenyzői is - többek között Milák Kristóf is. Utóbbiak társaságában családtagnak érzi magát, sokkal többnek, mint a szakmai stáb kívülről jött tagjának.

„Sok időt töltök a Duna Arénában, és tartok szárazföldi edzéseket Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc tanítványainak, Kapás Boginak, Telegdy Ádámnak, Márton Ricsinek, Zombori Gábornak, Verrasztó Dávidnak,

nem utolsó sorban pedig Milák Kristófnak. Egy kívülállónak elképzelése sincs arról, hogy mennyire erősek és szívósak, hogyan és hányszor tudnak húzódzkodni, hány hasizomerősítő felülést képesek egyhuzamban megcsinálni.

Minden, ami újítás vagy egyedi igényként kerül az edzéstervbe, azt először magam próbálom ki, és csak ezután építem be a parti munka elemei közé. Semmi sincs kőbe vésve, az edzőkkel folyamatosan konzultálva változtatok a nehézségi fokon vagy az ismétlésszámon, ha jelzik, hogy a versenyzőik a medencében kimerítően nehéz feladatokat kaptak" - mondta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Zala György.

Milák Kristóffal kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Szeretetre méltó, de zárkózott ember Milák Kristóf

Zala György nem tagadja, sőt kifejezetten büszke arra, hogy a medencében most már hónapok óta nem mutatkozó Milák Kristófnak is ő tart szárazföldi edzéseket, jól haladnak, de ez nyilvánvalóan csak az olimpiai-, világ-és Európa-bajnokra váró feladatoknak az egyik része.

de mostantól máshogy nézne rám, ha ennél többet mondanék és jósolgatásba bocsátkoznék. A kivételes tehetségét soha nem lehetett megkérdőjelezni, ahogy az edzőinek tudását sem, de itt kell elvágnom a beszélgetés fonalát, ennél egy szóval se többet" - mondta befejezésül Zala György.