Döntetlenről folytatódik a belgák ellen a Billie Jean King-kupa

MINNEN, Greet ; GÁLFI Dalma
Charleroi, 2023. november 11. Gálfi Dalma a belga Greetje Minnen ellen játszik a Billie Jean King-kupa női tenisztorna rájátszásában Charleroi-ban 2023. november 11-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Gálfi Dalma magabiztosan legyőzte Greet Minnent, míg Bondár Anna kikapott Yanina Wickmayertől a Belgium-Magyarország párharc szombati második mérkőzésén a tenisz Billie Jean King Kupa rájátszásában, így az első nap után 1-1 az állás Charleroi-ban.

A 6500 férőhelyes Dome de Charleroi csarnok - amelyben az előzetes hírek szerint mintegy 2500 belépő talált gazdára - sok nagy válogatott csatának adott már otthont, játszott benne meccset többek között Rafael Nadal, Novak Djokovic vagy a hazaiak korábbi klasszisa, Kim Clijsters is.

Nagyszerű magyar kezdés

A hétvégi BJKK-ütközetet a világranglistán 136. Gálfi a magyar válogatott második számú játékosaként a házigazdák első számú teniszezőjével nyitotta meg, aki 62-edikként jóval esélyesebbnek számított. Első összecsapásukon a 26 éves ellenfél 2:0-lal kezdett,

de a balatonfüredi játékos sorozatban négy játékot hozva, remek adogatásokkal fordított, majd harmadszor is elvette Minnen adogatását, és 35 perc elteltével már szettelőnyben volt.

A folytatásban a 25 éves magyar 1:1-nél ismét faképnél hagyta riválisát, és fogadóként labdája volt az 1:5-höz is, de Minnen szépített. Adogatóként viszont Gálfi 3:5-nél már nem kegyelmezett, és lezárta a meccset, amely 1 óra 18 percig tartott.

Bondár Annának nem sikerült a bravúr

A második párban pedig a világranglistán 114. Bondár Annát szólították pályára a 74. helyen álló Wickmayer ellen. A 34 éves ellenfél 2009-ben elődöntőt vívott Wimbledonban, eddig öt WTA-trófeát gyűjtött, és pályafutása csúcsaként 12. volt a világranglistán.

Gálfi Dalma a belga Greetje Minnen ellen játszik a Billie Jean King-kupa női tenisztorna rájátszásában Charleroi-ban Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Első találkozójukon a 182 centis ellenfél magabiztosan hozta az adogatásait, a 26 éves magyarnak viszont öt bréklabdát is hárítania kellett 4:4-ig. A következő gémben Bondár sem tudott élni első lehetőségével, aztán 6:5-nél a nyolcadik bréklabdáját már kihasználta a hazai kedvenc, így övé lett a szett.

A második felvonásban a Hajdúszoboszló SE sportolója 2:1-nél bukta el a szerváját, és noha sikerült rögtön visszabrékelnie, de aztán megint nem tudta hozni az adogatását.

Wickmayer 4:2-nél pedig már lendületben maradt, és fogadóként lezárta a meccset, amely 1 óra 41 percig tartott. A (korábbi nevén) Fed Kupát egyszer, 2001-ben elhódító belgák tehát 1-1-ről várják a folytatást.

Vasárnap 13 órától a szombatihoz képest fordított felállásban kerül sor két egyes meccsre, végül a páros találkozóra Babos Tímeát (177.) és Stollár Fannyt (263.) nevezte Palágyi Miklós kapitány.

A kemény pályán sorra kerülő találkozó a 2024-es világdöntő selejtezőjébe kerülésért zajlik.

Eredmények:
Belgium-Magyarország 1-1 - állás a második egyes után
Yanina Wickmayer-Bondár Anna 7:5, 6:2
Greet Minnen-Gálfi Dalma 3:6, 3:6
vasárnap:
Greet Minnen-Bondár Anna
Yanina Wickmayer-Gálfi Dalma
Marie Benoit, Kimberley Zimmermann-Babos Tímea, Stollár Fanny