Vágólapra másolva!
A friss világbajnok Losonczi Dávid egyértelműen a győzelemért utazik a jövő évi párizsi olimpiára.

Az ESMTK 23 éves kötöttfogású birkózója tavaly vb-bronzéremmel robbant be a felnőttek közé, az idei évet pedig egy U23-as Európa-bajnoki címmel indította. A hazai válogatókon aztán vereséget szenvedett Takács Istvánnal szemben, aki a felnőttek között nyerte meg a kontinensbajnokságot.

Az év hátralévő része viszont az erzsébeti sportolónak kedvezett, ugyanis visszavágott Takácsnak és ő utazhatott a belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-re, ahol nem a kvóta megszerzését tűzte ki magának célul, hanem a Polyák Imre-Varga János emlékversenyen mutatott elképesztő formájának a megtartását. Ott ugyanis 42 pontot ért el, rajta pedig egy akciópontot sem hajtottak végre ellenfelei.

Losonczi Dávid drámai körülmények között lett világbajnok Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az első napon tényleg úgy tudtam birkózni, ahogy korábban a Magyar Nagydíjon, és ott is úgymond szárnyaltam. Másnap egy kétes mérkőzésen kikaptam, de ott nem is birkóztam úgy, mint az elsőn, ezt én is éreztem, hogy ez nem az a Dávid lesz, aki előző nap felment" - elevenítette fel a vb történéseit Losonczi Dávid, aki a belgrádi fináléban,

óriási csatában 8-7-re kikapott Ali Cengiztől, de a többség szerint kétvállra fektette török riválisát, mégsem ütötték le a tust.

A magyar szövetség (MBSZ) hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) felé, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján végül a 87 kg-ban két aranyérmet ítélt meg.

Nagyon boldog és hálás vagyok, hogy ennek a sztorinak ez lett a vége" - mondta Losonczi. Hozzátette, hogy korábban megbékélt az ezüstéremmel, mivel az olimpiára azzal is eljutott volna, így utólag mégis hatalmas öröm számára, hogy végül világbajnok lett.

Remélem, az olimpiára is ilyen mentalitással és felkészültségi állapotban érkezem, és akkor aranyat tudok majd szerezni" - fogalmazott Losonczi.

Losonczi Dávid olimpiai bajnok akar lenni jövőre Párizsban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kötöttfogású válogatott Lakitelken kezdi meg az alapozást és a felkészülést a 2024-es szezonra, amely az eddigiektől eltérően már január második hétvégéjén rajtol a zágrábi Ranking-viadalon. Jövőre mindössze két nemzetközi rangsorversenyt rendeznek, de a február 12-18-án Kolozsváron sorra kerülő kontinenstornán is értékes világranglista pontokat lehet majd szerezni, ami különösen fontos lehet az olimpiai kiemelést illetően, ugyanis csak a súlycsoportok legjobb négy birkózóját emelik ki Párizsban.

Az erzsébetiek fiatal versenyzője kijelentette, határozott célkitűzéssel utazik Párizsba: