Folytatódik a Valijeva-botrány: továbbra is ragaszkodik a súlyos büntetéshez a WADA

Kamila Valijeva
Russian figure skater Kamila Valieva hides her face in her hands after the Free Skating event of the Women's Figure Skating competition, at the Beijing 2022 Winter Olympics in Beijing, China, Thursday 17 February 2022. The winter Olympics are taking place from 4 February to 20 February 2022. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ (Photo by LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) változatlanul azt akarja, hogy négy évre szóló eltiltást kapjon az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva.

Álláspontját azután erősítette meg, hogy Valijeva doppingügyében - a szeptemberi tárgyalást követően - újabb meghallgatást tartott csütörtökön és pénteken a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) választott bírói testülete, amely részletek taglalása nélkül csupán annyit közölt, hogy a fegyelmi döntést 2024 januárjában hozzák meg.

A WADA a maga részéről amellett is kitart, hogy az orosz műkorcsolyázó diszkvalifikálásával együtt annak ötkarikás eredményeit törölni kell, így a 2022-es pekingi olimpián az orosz csapattal elért elsőségét is. A csapatverseny végső sorrendjét azóta sem hirdették ki, Valijeva elmarasztalása esetén Oroszország elveszítené az aranyérmét, amelyet az Egyesült Államok kapna meg, az ezüst Japáné, a bronz Kanadáé lenne.

Kamila Valijeva nem lélegezhet fel Forrás: Belga via AFP/Laurie Dieffembacq

Valijeva kezdettől fogva ártatlannak vallja magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoznak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult. Emellett a pozitív minta, amely alapján a WADA büntetné, s amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is egy érv Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet az ominózus esetben kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában.

A döntést a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hozza meg a CAS határozata alapján, amely jogerős és minden félre nézve kötelező érvényű. Ellene fellebbezni kizárólag a svájci legfelsőbb bíróságnál lehet, amely az eljárási jogsértések elemzésével foglalkozik.