Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club a hivatalos honlapján jelentette be, hogy Sebestyén Júlia és válogatott műkorcsolyázó tanítványai a Fradiban folytatják.

A Ferencvárosi Torna Clubban 1951-ben alakult meg a korcsolya szakosztály. Olyan korábbi klasszisok versenyeztek a Fradiban, mint a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes Almássy Zsuzsa, a hatszoros magyar bajnok Zöllner Helga, a kétszeres magyar bajnok Berecz Ilona, valamint Vida Gábor, aki később a szakosztály vezetője is volt.

A Fradi első bajnoki címét Tóth Endre és felesége nyerte 1952-ben, amikor jégtáncban diadalmaskodtak. Egyesben az első fecske egy hölgy, Pálinkás Hédi volt, aki 1953-ban megnyerte a műkorcsolyázók versenyszámát. Aztán 1956-tól minden évben került arany az Üllői útra: előbb Szenes István nyert férfi egyesben, egy év múlva Zöllner Helga női egyesben, majd férfi egyesben Rácz Miklós.

A hatvanas években nem volt olyan év, hogy legalább egy bajnokságot ne nyertek volna a Fradi műkorcsolyázói, nem túlzás azt állítani, hogy ebben az évtizedben a Ferencváros szakosztálya jelentette a magyar műkorcsolya sportot. Zöllner Helga, Újlaky Károly, Horváth Zoltán, Ébert Jenő és a Csordás Mária-Kondi László páros egymás után nyerte a bajnokságokat.

1963-tól 1966-ig Szentmiklóssy Zsuzsa és Almássy Zsuzsa felváltva nyerte a női egyest, hogy aztán 1967-től Almássy Zsuzsa egyeduralkodóvá váljon ebben a számban.

Az alig több mint 15 éves Almássy Zsuzsa 1966-ban mutatkozott be először világversenyen, az Eb-n egyből hatodik lett. Később az Európa-bajnokságokon egy ezüst-, és két bronzéremet nyert az FTC versenyzőjeként. Az 1969-es világbajnokságon fantasztikus versenyzéssel a harmadik helyen zárt, az 1972-es olimpián az ötödik, az 1968-as ötkarikás játékokon a hatodik lett. Hazai jégen hét magyar bajnoki címet ünnepelhetett.

A gyorskorcsolya szakág 1957-es megszűnése után 2019-ben alakult újjá a Ferencvárosi Torna Clubban. A műkorcsolya 1982-ig működött az FTC-ben, most több mint 40 év után, 2023-ban szintén újjáalakul.

A pontozásos ágazat műkorcsolya szakosztályának vezetője az a Sebestyén Júlia lett, aki kilencszer nyert magyar bajnokságot, kétszer szerepelt olimpián, legnagyobb eredményét pedig 2004-ben érte el, amikor a budapesti Európa-bajnokságon egyéniben aranyérmes lett. Ő volt a sportág első női magyar Eb-győztese.

Sebestyén Júlia a Ferencvárosban Forrás: fradi.hu

Több mint tíz éve saját klubjában, a Sebestyén KSE-ben edzette a fiatalokat, akik közül több utánpótlás és felnőtt válogatott sportoló is kikerült. Sebestyén Júlia most teljes csapatával, 18 fővel érkezett a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

„Nagy megtiszteltetés és nagy öröm, hogy a Fradi-család tagjai lettünk.

Ezt a profi hátteret biztosítja nekünk a Ferencváros!" – mondta a Ferencváros honlapjának Sebestyén Júlia.

„A Ferencvárosi Torna Clubban évtizedes hagyományai vannak a műkorcsolyának, öröm és büszkeség, hogy ezt a szép hagyományt most folytatni tudjuk.

– mondta Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke.

Sebestyén Júlia és csapata a hétvégén, a péntektől vasárnapig a Vasas Jégcentrumban rendezett Budapest Trophy 2023 nemzetközi versenyen már ferencvárosi színekben indul.