Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem zárkózik el attól, hogy folytassa munkáját, noha mandátuma 2025-ben lejárna.

"Korábban hallottam olyan pletykákat, amelyek szerint egyes tagok azt akarják, hogy maradjak hivatalomban. Igazán meghatódtam és nagyra értékeltem ezt a fajta támogatást és barátságot. A kölcsönös tisztelet okán sem szabad visszautasítani ilyen jelzéseket" - mondta a 69 éves német sportvezető a NOB Mumbaiban zajló 141. kongresszusának hétfői sajtótájékoztatóján.

Thomas Bach nem zárkózik el, hogy folytassa az elnöki munkát Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A 2013 óta NOB-elnök Bachnak ugyanakkor a jelenlegi szabályzat szerint nincs lehetősége maradni 2025 után, az olimpiai charta ugyanis kimondja: a NOB mindenkori elnöke nyolc plusz négyéves mandátumot kaphat a szervezet vezetésére, utána távoznia kell a hivatalából. A múltban ellenben számos példa akadt arra, hogy egy elnök ennél hosszabb ideig maradt hivatalában: Juan Antonio Samaranch például 1980 és 2001 között vezette a szervezetet. Bach elődje, Jacques Rogge alatt fogadták el a jelenleg is érvényben lévő rendelkezést.

Bach korábban úgy foglalt állást, hogy köszöni a kedves szavakat, de hűséges az olimpiai chartához.