Sós Csaba is megszólalt Milák Kristóf helyzetéről

MILÁK Kristóf
Róma, 2022. augusztus 13. Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sós Csaba szövetségi kapitány szerint sok volt a kérdőjel Milák Kristóffal kapcsolatban, azonban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó hétfői visszatérése után elmondható, ez nem volt egy rendkívüli esemény.

"Miután bejelentette, hogy nem indul a világbajnokságon, csak kérdőjelek voltak, hiszen akkora már mindent elért, amit az úszásban el lehet.

mondta a szakember kedden reggel az M4 Sporton a Nemzeti Sporthíradóban.

Hozzátette, egyáltalán nem ritka, hogy valaki az olimpia előtti évben hosszabb szünetet tart, példaként említette a legendás Darnyit, aki az 1992-es barcelonai játékok előtt kihagyta az 1991-es Európa-bajnokságot, és "hivatalos pihenői" alatt szeptembertől decemberig nem is ment az uszodába.

Sós Csaba szerint az a legfontosabb, hogy Milák Kristóf már a párizsi olimpiára készül Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

mondta Sós Csaba.

Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, sem fizikálisan, sem mentálisan nincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Később arról beszélt, hogy szüksége volt a feltöltődésre és karrierjét tekintve három, négy vagy öt olimpiai bajnoki cím van összességében a fejében.

Milák a 2017-es, budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón szerzett ezüstérmével robbant be a felnőtt mezőnybe, fő száma ugyanakkor a 200 méter pillangó lett, amelyben 2018 óta gyakorlatilag egyeduralkodónak számított.

Pályafutása első csúcspontjaként 2019-ben a kvangdzsui világbajnokságon a legendás Michael Phelps tízéves világcsúcsát megjavítva nyert aranyérmet,

majd 2021-ben a tokiói olimpián is simán győzött, míg 100 méter pillangón Európa-csúccsal lett második.

Milák Kristóf nem indult a fukuokai világbajnokságon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tavaly pedig a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában tovább javította világrekordját (1:50.34 perc), illetve ezen a viadalon 100 méter pillangón is világbajnoki címet nyert.