Az orosz sportolók is részt vehetnek a párizsi paralimpián

Tokyo Paralympics / Cycling Road / men’s C1 Time Trial S SPO sports HTH LIF life style Guinness Horizontal MEDICINE AND HEALTH
ASTASHOV Mikhail of RPC (Russian Paralympic Committee) celebrates after Cycling Road women’s C4 Time Trial of Tokyo 2020 Summer Paralympic Games at Fuji International Speedway in Oyama Town, Shizuoka Prefecture on August 31, 2021. ASTASHOV Mikhail won the event to claim gold medal. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Miho Ikeya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntésének értelmében az orosz sportolók is ott lehetnek a jövő évi párizsi játékokon.

A szövetség tagsága a pénteki szavazáson elutasította a több sportágban az ukrajnai háború óta élő teljes tiltást, és 74-65 arányban (13 tartózkodás mellet) úgy határoztak, hogy az orosz sportolók is részt vehetnek a jövő nyáron, augusztus 28. és szeptember 8. között Párizsban sorra kerülő nyári paralimpián.

Egyetlen kérdés maradt: pénteken délután fog eldőlni, hogy az orosz sportolók nemzeti formaruhában és saját zászló alatt, vagy pedig semleges versenyzőként állhatnak-e rajthoz Párizsban. Arról egyelőre nem született döntés, hogy az oroszokkal együtt kitiltott fehérorosz sportolók is visszatérhetnek-e.

Jelenleg az NBP teljes bojkottal sújtja az orosz sportolókat, akik a szervezet egyetlen versenyén sem vehetnek részt.

A döntésnek további jelentőséget ad, hogy az indiai Mumbaiban két hét múlva tartják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlését, ahol ugyancsak téma lesz az orosz és fehérorosz sportolók visszatérése.