A dopping által beárnyékolt múlt a népszerű sportág jövőjét is veszélyezteti

Arnaud Demare Mark Cavendish Phil Bauhaus kerékpár Giro d'Italia
Team Groupama-FDJ's French rider Arnaud Demare (C) sprints in the last meters to cross the finish line to win, ahead of Team Bahrain's German rider Phil Bauhaus (L) and Team Quick-Step Alpha Vinyl's British rider Mark Cavendish (R) the 13th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 150 kilometers from San Remo to Cuneo, northwestern Italy, on May 20, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A dopping által beárnyékolt múlt miatt nehéz új tehetségeket találni az országúti kerékpársportban Phil Bauhaus szerint.

"Sajnos a kerékpársportnak még mindig rossz a híre a médiában a múlt doppingesetei miatt. Észszerűnek tűnik, hogy a szülők megkérdezik a gyermeküket, nem akar-e inkább futballozni" - fogalmazott a Tour de Hongrie-n két éve Kaposváron és Tatán is győztes német bringás a német körverseny szerdai nyitószakasza előtt.

Bauhaus kiemelte: az újságírók munkájának része, hogy foglalkozzanak a témával, amely Németországban még inkább fókuszban van, mint máshol.

A múlt doppingesetei miatt nehéz új kerékpáros tehetségeket találni Forrás: AFP/Luca Bettini

"Nem hiszem, hogy meg kell lepődni, ha egy tizenkét éves gyerek kétszer is meggondolja, elkezdjen-e kerékpározni, mikor a Tour de France közvetítésein sok szó esik a doppingolásról" - fogalmazott a Bahrain-Victorious 29 éves sprintere, aki szerint ez sztereotipikus gondolkodásmódot eredményez.

"Még ha egy német versenyezne is a közeljövőben a sárga trikóért, mindenki azt gondolná, hogy doppingolt. Ez még jó ideig nem fog változni" - fűzte hozzá Bauhaus.

A sportág egyik legismertebb doppingesete az amerikai Lance Armstrongé volt, aki 1999 és 2005 között sorozatban hétszer diadalmaskodott a Tour de France-on, de később megfosztották címeitől. Azóta jelentős tisztuláson esett át a sportág, a kiugróan jó teljesítmények kapcsán azonban - illetve az időnként még előforduló pozitív doppingtesztek miatt - rendre előkerül a téma a sajtóban. Az egyik legfrissebb eset a szintén német Michel Hessmanné: a Jumbo-Visma - Valter Attila csapata - egy hete felfüggesztette a 22 esztendős bringás versenyzői engedélyét, miután június közepén egy ellenőrzésen a tesztje "gyógyszerben lévő vízhajtó miatt" pozitív eredményt hozott.