Vágólapra másolva!
Fábián Bettina 9., Olasz Anna pedig a 12. helyen végzett a nyílt vízi úszók női 10 kilométeres versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie az 59 fős mezőnynek. A két magyar az első kör végén a mezőny közepén úszott, az első "itatásnál" óriási volt a tolongás.

Komoly szökésre senki sem vállalkozott, így az élmezőny együtt haladt a perzselő napsütésben, amelyet nagyjából a táv felénél egy rövid időre óriási eső váltott fel. A hirtelen jött időjárás-változás szó szerint felkavarta az állóvizet, és a versenyzőknek egyre nagyobb hullámokkal kellett megküzdeniük.

Az eső amilyen gyorsan jött, annyira gyorsan el is állt, és pillanatok alatt visszatért a pusztító hőség. A magyarok közül Olasz kapcsolt látványosan nagyobb tempóra, és felzárkózott az élmezőnybe.

A negyedik kör végére a frissítéshez nagyjából 20 versenyző egyszerre esett be, köztük a két magyarral,

az élen pedig a tavaly junior világbajnok, a budapesti felnőtt vb-n nagymedencében 1500 méteren ezüstérmes amerikai Katie Grimes haladt.

Olasz Anna a 12. helyen ért célba Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

Az utolsó kör "becsöngetésénél" még mindig szoros volt a küzdelem, a két magyar egymás mellett, a 11. és a 12. helyen kezdte meg a hajrát.

Az utolsó 1000 méteren öten elléptek a többiektől, majd a német Leonie Beck még egy sebességgel feljebb tudott kapcsolni, és így a tavaly a Lupa-tavon szerzett ezüstje után most világbajnoki címet nyert. A második az ausztrál Chelsea Gubecka lett, míg a bronzról célfotó döntött három egyszerre érkező úszó között, a dobogó harmadik fokára végül Katie Grimes állhatott fel. Ezen a viadalon

az első három szerzett olimpiai kvótát.

„Igazából a kilencedik hely olyan, mint a negyedik... Nem sok jót tudok ebben a pillanatban mondani,

Sokat kell még tanulnom, több tapasztalatot szereznem, hiszen ez volt az első világbajnokságom, azaz nem lehetek annyira elégedetlen. Nyilván még keményebben kell dolgoznom, hogy ennél is jobbat tudjak kihozni magamból, de remélem, ennél tényleg lesz sokkal, de sokkal jobb is" – idézte a Magyar Úszó Szövetség Fábián Bettinát.

„Az egész év ilyen volt, nagyon sok mosoly, és aztán sírás is, bőven... Őszintén szólva, az egész verseny tök jól összeállt, nagyon-nagyon jól összeraktam egy napja fejben, és azt kell mondanom, régen fordult elő, hogy ennyire összeállt minden úgy, ahogy terveztem, körről körre, hogy ennyire tudtam összpontosítani végig,

Persze, volt, hogy elvitték előlem az italom, mert bejöttek elénk a bírók, de ez benne van a nyíltvízben. Az volt a gond, hogy ott abban a tumultusban nem vettem észre, amikor elment az élboly, és mire észbekaptam, már késő volt, holott simán tudtam volna menni velük, nem azért maradtam le, mert nem bírtam. Az első nyolc simán benne volt, de ahhoz képest, amilyen katasztrofálisan sikerültek az idei versenyeim, ez még jónak mondható... Igazából itt

ma pedig jött a válasz, hogy abszolút tudom velük tartani a lépést, mégis sírhatnékom támadt, mert a végső helyezés nem feltétlenül tükrözi ezt, és ez a hiányérzet azért elég komolyan itt van bennem" – nyilatkozta Olasz Anna a célbaérés után.

Vasárnap a férfiak olimpiai versenyszámát rendezik, a magyar színeket az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid képviseli.

Eredmények:
nyílt vízi úszás, női 10 km, világbajnok:
Leonie Beck (Németország) 2:02:34.0 óra
2. Chelsea Gubecka (Ausztrália) 2:02:38.1
3. Katie Grimes (Egyesült Államok) 2:02:42.3
...9. FÁBIÁN BETTINA 2:03:15.2
..12. OLASZ ANNA 2:03:16.9