Meglepte a nagyokat a Cofidis versenyzője a Tour de France második szakaszán

cycling Horizontal
Cofidis' French rider Victor Lafay celebrates after winning the 2nd stage of the 110th edition of the Tour de France cycling race 208,9 km between Vitoria-Gasteiz and San Sebastian, in northern Spain, on July 2, 2023. (Photo by Thibault CAMUS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Victor Lafay nyerte vasárnap a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny második etapját, amelyen Adam Yates megtartotta a sárga trikót.

Az idei leghosszabb szakaszon 208,9 kilométer várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel. Gyorsan háromfős szökés alakult ki, ezzel pedig elégedettek voltak az etapsikert célként kitűző csapatok, az esélyesek csoportja az UAE vezetésével az utolsó hegyen érte utol a legtovább kitartó szökevényt, a pöttyös trikós Neilson Powlesst. Az emelkedő tetején osztott időjóváírásokért a végső siker két nagy várományosa között Tadej Pogacar-Jonas Vingegaard volt a sorrend, ezt követően pedig a támadási kísérleteket sorra hatástalanította a címvédő csapata, a Jumbo-Visma.

Az egy kilométeres kapunál Victor Lafay indított meglepő támadást, erre viszont senki nem tudott reagálni, így a francia bringás 15 év elteltével nyert Tour szakaszt a Cofidisnak. Bár üldözői nagyon közelítettek, megelőzni nem tudták, közülük a belga Wout van Aert bizonyult a leggyorsabbnak Pogacart megelőzve.

Victor Lafay nagyon erős volt a szakasz végén Forrás: AFP/Thibault Camus

Összetettben a brit Adam Yates hat másodperccel vezet kétszeres győztes szlovén csapattársa, Pogacar, valamint ikertestvére, Simon Yates előtt.

Eredmények:

2. szakasz, Vitoria-Gasteiz - San Sebastián, 208,9 km:
1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:46:39 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Adam Yates (brit, UAE) 9:09:18 óra
2. Pogacar 6 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) azonos idővel

Hétfőn az Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti 193,5 kilométeres etappal tér át Franciaországba a mezőny, a viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.