Vágólapra másolva!
A tavalyi év egyik legnagyobb magyar sportszenzációjának számított, amikor az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ősszel bejelentették, hogy országot váltanak és kínai színekben folytatják pályafutásukat. Családjuk itthonról szurkol nekik, nagypapájuk azt is elárulta a Ripostnak, mikor látta unokáit utoljára, s mikor kerülhet sor a következő látogatásra.

A Liu fivérek magyar versenyzőként beírták magukat a magyar sporttörténelembe. A 2018-as phjongcshangi téli olimpián a Liu Shaolin Sándorral és Liu Shaoanggal felálló magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, míg a 2022-es pekingi játékokon Liu Shaoang megnyerte Magyarország első egyéni olimpiai bajnoki címét.

A testvérek sorsa akkor pecsételődött meg, amikor tavaly júliusban, éppen egy éve bejelentette a szövetség, hogy Csang Csing Lina hazatér a kínai válogatotthoz. A fiúk kiskoruk óta vele készültek, nem akartak tőle elszakadni.

Családjuk itthonról szurkol nekik, nagypapájuk azt is elárulta a Ripostnak, mikor látta unokáit utoljára, és mikor kerülhet sor a következő látogatásra.

Számomra az a lényeg, hogy mindketten egészségesek, és jó erőben vannak" – nyilatkozta a Ripostnak Szabó Sándor.

A Liu-testvérek a kínai válogatott szerelésében Forrás: shaolinliu@instagram

A nagyszülők így kénytelenek telefonon tartani kapcsolatot a fiúkkal, mégpedig havi rendszerességgel.

„A havi telefonos bejelentkezéskor rendre azzal a kérdéssel kezdik: hogy érzi magát nagymamájuk, Veronika, aztán sorra kerül a többi téma"

– tette hozzá a nagyapa.

Az olimpiai bajnokok Kínában már indultak versenyeken, azonban válogatott szerelésben mostanáig nem láthattuk őket. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang azonban a napokban olyan fényképeket raktak fel a közösségi oldalaikra, melyen kínai mez van rajtuk.