Vágólapra másolva!
Jai Hindley nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első hegyi szakaszát, ezzel átvette az összetett első helyét. A címvédő Jonas Vingegaard egy percet adott a nagy rivális Tadej Pogacarnak.

Az ötödik etapon szerdán 162,7 kilométeres táv teljesítése várt a mezőnyre. A Pau és Laruns közötti szakaszon sorrendben egy kiemelt, egy harmadik és egy első kategóriás emelkedőt kellett teljesíteniük a bringásoknak a Pireneusokban. Az előző napitól eltérően az elejétől nagy volt a harc a szökésbe kerülésért, az UAE vezette mezőny közel négy percre elengedte azt a csoportot,

amelyben ott tekert a tavalyi Giro d'Italia győztese, az előzetesen az összetett dobogóra esélyesek közé sorolt Jai Hindley is.

Jai Hindley átvette a sárga trikót Forrás: Belga via AFP/Jasper Jacobs

A támadások és tempóváltások nyomán az utolsó hegyre szétszakadt szökevénycsoportból a záró húsz kilométerre egyedül maradt az ausztrál kerékpáros, miközben hátul a címvédő Jonas Vingegaard csapata, az addig kivárásra játszó Jumbo-Visma növelte a sebességet és leszakította a kétszeres győztes Tadej Pogacar csapattársát, a sárga trikós Adam Yateset és több más riválist is. Sőt, röviddel később Vingegaard megindulása - az első ezen a Touron - meglepte Pogacart is, a dán a hegytetőig 37 másodpercet adott szlovén riválisának, és sorra érte utol a korábbi szökevényeket.

A Tour-újonc Hindley megnyerte a szakaszt és átvette a sárga trikót,

Vingegaard pedig 1 perc 4 másodpercet adott az időjóváírások miatt eddig őt 11 másodperccel megelőző Pogacarnak.

Eredmények:
5. szakasz, Pau-Laruns, 162,7 km:
1. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 3:57:07 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) 32 másodperc hátrány
3. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) azonos idővel
...5. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 34 mp h.
...8. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 1:38 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Hindley 22:15:12 óra
2. Vingegaard 47 másodperc hátrány
3. Ciccone 1:03 perc hátrány
...6. Pogacar 1:40 p h.

Csütörtökön a Tarbes és Le Cambasque közötti 144,9 kilométeres táv és hegyi befutó vár a 110. Tour de France mezőnyére, az útvonalban a legendás Tourmalet-val. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.