Vágólapra másolva!
A rendkívüli időjárás és Suhajda Szilárd betegsége mellett több dolog is közrejátszhatott a magyar hegymászó tragédiájához a Mount Everesten.

A 40 éves magyar alpinista egyedül, teherordók és pótlólagos oxigén használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, azonban május 23-án indított csúcstámadásáról már nem tért vissza. Azonban a Ripost rávilágított, hogy már az érkezésekor

több tényező is ellene játszott, hiszen márciustól május végéig tartó tavaszi mászószezonban minden eddiginél több, 479 engedélyt adott ki az Everest meghódítására a nepáli kormány. Ez személyenként minimum 8 millió forintnyi dollárral gazdagította az amúgy rendkívül szegény nepáli államháztartást.

A mászók között rengeteg a gazdag amatőr, aki tapasztalatszerzés helyett csupán a pénzéért akar feljutni a csúcsra. Így azonban rengetegen indulnak nagyjából egyidőben csúcstámadásra, ami káoszt okozhat a hegyen, főként a rendkívül szűk Hillary-lépcsőnél alakulhatnak ki forgalmi dugók. Erről a problémáról Suhajda is beszámolt korábban több interjúban. 2019-ben bejárta a világot egy meghökkentő fotó, amelyen egyszerre kétszáz hegymászó tömörült össze a csúcsra vezető szűk folyosón.

Suhajda Szilárd a Himaláján Forrás: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

A nepáli kormány pénzéhsége és a rengeteg gazdag, ám amatőr mászó jelenléte mellett a rendkívül extrém időjárás sem segítette Suhajda Szilárd expedícióját, ugyanis a mínusz 30 fokos hideggel és a mintegy 200 kilométerrel süvítő orkánnal is meg kellett küzdenie a magyar mászónak, márpedig ezek a körülmények oxigénpalackkal is kockázatosak. A kötélzet rögzítéséért felelős hegyi vezető szerint idén nem lehetett feljutni pótlólagos oxigén nélkül a csúcsra.

– mondta Mingma serpa.

Suhajdát a Hillary-lépcső alján látták utoljára életben 8780 méteren. A rendkívüli akaraterejéről ismert sportoló agyi ödéma jeleit mutatta, és fagyási sérülésektől szenvedett a beszámolók szerint. Előtte mások is találkoztak vele, megállapították, hogy lassan halad, de ez egyáltalán nem szokatlan a pótlólagos oxigén nélkül mászóknál. A mentésére siető serpák azonban már nem találták meg, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi történhetett a betegséggel küszködő Suhajda Szilárddal, de

a legvalószínűbb teóriának az tűnik, hogy a pihenés közben kicsatolta magát a biztonságot nyújtó kötélzetről.

Amikor útnak indult, vélhetően nem csatolta vissza magát és utat tévesztett.