Suhajda Szilárd barátja szerint be kell látni, kevés remény van rá, hogy a hegymászó még életben van

Suhajda Szilárd, Klein Dávid
A tervek szerint a Dhaulagiri csúcsát október elsején érhetik el
Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban három serpa és egy helikopter indult a Mount Everestre Suhajda Szilárdért, akinek szerdán veszett nyoma. A bajba jutott magyar hegymászó barátja és korábbi mászótársa, Klein Dávid szerint nagyon kevés esély van arra, hogy Suhajda még életben van, ugyanis szerinte kizárt, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélje.

Az embernek a túléléshez oxigénre van szüksége. Nyolcezer méter felett ez a létfontosságú molekula csak harmadakkora mértékben áll rendelkezésére, mint normális körülmények között. A gondolkodás beszűkül, esetlegessé válik, térben és időben a mászó nehezebben helyezi el magát, a mozgása drasztikusan lelassul. A tér- és időérzékelése leromlik, a látótere beszűkül, a hőháztartás és a keringési rendszer felborul, az emésztés leáll, nem beszélve a tüdő- és agyi ödéma kialakulásának veszélyéről" – magyarázta Klein Dávid a hirado.hu-nak.

Klein Dávid szerint Suajda Szilárd esélye a túlélésre elenyésző Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Klein Dávid arra a kérdésre, hogy a békéscsabai hegymászó ebben az állapotban, ilyen magasságban ennyi idő eltelte után túlélheti-e, elmondta, egyelőre konkrétan még nem lehet tudni, hogy Szilárd milyen állapotban van, de az esélye a túlélésre elenyésző.

Az egyetlen dolog, ami szerintem bizakodásra adhat okot, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben" – fogalmazott Klein Dávid.

Klein elárulta, hogy amennyiben sikerül megtalálni Suhajdát, akkor

a protokoll szerint mindegy, hogy milyen állapotban van, fontos, hogy a mentőcsapat oxigénnel és dupla adag szteroid injekcióval lássa el.

Ha pedig a teste engedi, át kell mozgatni, ez ugyanis beindíthatja a vérkeringést, emellett mihamarabb alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell szállítani.

"Ez a négy dolog együtt adhat okot valamennyi reményre. Becsülettel ki lehet mondani, ennél többet nem lehet tenni, de ettől függetlenül természetesen meg kell próbálni"– zárta Klein Dávid.