Vágólapra másolva!
Három magyar golfozó is részt vett hétvégén a Grazban rendezett Gösser Openen, az európai profi golfverseny-sorozat Alps Tour Golf – Raising Golf Stars állomásán. A PGA Pro-ként, vagyis profi színekben induló Csányi Olivér és Mikhail Morozov mellett a még amatőr státuszban játszó Ifj. Sárközi Richárd is elütött a vizes pályán.

Eredetileg 3 napra tervezték az osztrák versenyt, de a kiadós májusi eső átírta az osztrák szervezők tervét. Péntek hajnalban szakadni kezdett, aminek az lett az eredménye, hogy délre teljesen elázott a pálya és csak egy flight tudta befejezni a 18 szakaszt, aztán a napot törölték.

- magyarázza Ifj. Sárközi Richárd.

Általában az a megszokott,

hogy egy háromnapos versenyen minden egyes napon 18 szakaszt, vagyis 18 lyukat kell „megjátszania" a golfozóknak,

de ezen a hétvégén ennél többet kellett nekik.

– magyarázza bajnokunk a kiváló eredményt, majd arról beszél, hogy a többiek is elkezdte a játékot és ők sem fejezték be a 18 szakaszt, így a következő napra maradt a pálya második fele.

„Reggel 8-kor már pályán voltam. 24 órán belül játszottam le 36 lyukat, amíg a többi játékos csak utánam indult. Ők 2 nap alatt játszottak le 36 lyukat, mert végül a versenyt leszűkítették 2 naposra. Hadd mondjam el, és nem szeretnék csúnyán fogalmazni,

de ez kicseszés volt sok játékossal, azokkal szemben, akiknek 2 nap helyett 1 nap kellett teljesíteniük ugyanazt.

Eszméletlen fáradtnak éreztem magam. Ebből adódóan lett a reggel 8 órai kezdésből a hátsó 9-en +3-am, ami sajnos lerontotta az eredményemet. Míg, ha megtartottam volna, a matematikám szerint akkor is top 10-ben vagyok" – teszi hozzá a golfozói körökben csak kicsi Ricsiként emlegetett tehetség, akinek az édesapja is profi golfozó és edző.

Ráadásul a 27 szakaszt 20 órára fejezte be, ami után 22 órára ért a szállásra, úgyhogy mindössze 6 órát tudott aludni a reggeli indulása előtt. Ennek ellenére remekül teljesített.

ifj. Sárközi Richárd a golfpályán (archív) Forrás: Origo

A 40-ik helyen végzett, megelőzve a magyar profikat. Amíg egy amatőr golfversenyen nem jár pénzdíj az eredményét, egy profi versenyen a cutot elérő, vagyis az utolsó napon vagy két utolsó napon golfozók már pénzhez jutnak.

– mondja, majd arról beszél, hogy szeretne minél jobb eredményt elérni a világranglistán, de nem ez motiválja.

– magyarázza és elárulja, miért nem profiként indult.

„Nem szeretnék még profiként játszani, mert az amatőr státuszt szeretném megtartani. Szeretnék minél rangosabb amatőr versenyeken elindulni, például a francia Openen, vagy az Európa-bajnokságon, ahová most kvalifikáltam magam.

Először ezeken szeretnék helyt állni, szeretném megnyerni mindet.

Az Európa-bajnokságról a British Openre kvalifikál az első helyezett, a francia Openről pedig a profi francia Openre lehet, úgyhogy amatőrként ugyanúgy megvan a lehetőségem profi versenyeken való részvételhez és ugyanúgy juthatok előrébb a profi világranglistán. Ha úgy érzem, készen állok profi játékra, le fogom adni az amatőr státuszt, de ahogy az látszódik is, hiába voltam 27 lyuk után -4-ben, ha utána képes voltam rontani a fáradtság miatt. Egy profi ilyen körülmények között sem esik ilyen hibába. Nekem még van időm, még csak 19 éves vagyok, maradok amatőr."

Ricsi vasárnap pihent egy napot, hétfőn edzett, kedden pedig elindult Franciaországba, hogy a francia Openen is megmutassa, mennyire alázatos, milyen szerény és elképesztően tehetséges. Reméljük, hogy ezúttal az időjárás is kegyes lesz hozzá!