Vágólapra másolva!
Több hónapon át tartó találgatások után eldőlt, hogy az amerikai pankrációs gálákat szervező World Wrestling Entertainment (WWE) egyesül a világ vezető MMA-szervezetével, ugyanis a UFC-t birtokló Endeavor nevű sport- és szórakoztatóipari óriás többségi tulajdont szerzett. Cikksorozatunk első részében igyekeztünk bemutatni az itthon is egyre népszerűbb pankrációt, illetve arra választ adni, hogy az év legnagyobb sportüzletének kikiáltott megállapodással milyen változások várhatóak.

A pankráció eredete

A modern szórakoztatóipar egyik leggyorsabban népszérűsödő ágazata a pankráció, amelynek gyökerei Franciaországból származnak.

Az 1830-as években a karneválok szerves részei voltak olyan társulatok, amelyek különleges előadókkal próbálták lenyűgözni a közönséget.

A kötéltáncosok és állatidomárok mellett gyakran olyan erősembereket is bemutattak, akik birkózók voltak, de nem lett belőlük profi sportoló. Ezek az erősemberek általában nyílt kihívásokat intéztek a közönség felé, mondán aki legyőzi őket a kötelek között vagy kibír talpon valamennyi időt, az pénzdíjat nyer. Annak érdekében, hogy a küzdelem még szórakoztatóbb legyen, különféle beceneveket kaptak a birkózók. A műfaj óriási népszerűségre tett szert a térségben. Az 1800-as évek végére az Osztrák-Magyar Monarchiától Olaszországon át Oroszországig „Greco-Roman Wrestling" néven terjedt el, rengetegen vártak már arra, hogy a legendássá vált fantázianevű birkózókat valaki végre legyőzze. Az első bajnoki cím felavatása 1901-ben történt, mikor sok különálló társulat közösen létrehozta a National Wrestling Associaton névre hallgató legelső pankráció szervezetet.

Itthon egy féltefordítás miatt pankrációként terjedt el a neve, de valójában ennek a műfajnak professional wrestling, vagyis profi birkózás a hivatalos neve. A pankráció első sorban a show-ról és az emberek szórakoztatásáról szól.

Dwyne The Rock Johson és John Cena is óriási népszerűségre tett szert a pankrációval Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Taylor Hill

Attól függetlenül, hogy ami a ringben zajlik pusztán színjáték, de a mozdulatok kivitelezése nagyon sok és komoly gyakorlást igényel.

A II. világháború után a műfaj Amerikában kezdte másodvirágzását, ahol az 1960-as években megalakult az a szervezet, amely jelenleg a világ legnagyobb és legsikeresebb professzionális birkózópromóciója, amit ma World Wrestling Entertainment (WWE) néven ismerünk, amely évente nagyjából 320 eseményt rendez.

Mi az a WWE?

A WWE évtizedeken át a McMahon család tulajdonában állt és egyfajta családi vállalkozásként működött. Első állomásnak az '50-es években indult Capitol Wrestling Corporation (CWC) tekinthető, a szervezet aztán csatlakozott a nemzeti szövetséghez, vagyis a National Wrestling Alliance-hez (NWA), és egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Az NWA-vel történt szakítás után született meg a World Wide Wrestling Federation (WWWF), majd 1979-ben a World Wrestling Federation (WWF). Vince McMahon 1982-ben vásárolta meg apjától a szervezetet, majd három évvel később megrendezték az első WrestleManiát, ami elsöprő sikert hozott.

Az országos szintű üzletet olyan sztárokkal tették világhírűvé, mint Hulk Hogan, „Stone Cold" Steve Austin, John Cena vagy épp Dwayne "The Rock" Johnson.

Donald Trump korábbi amerikai elnök 2007-ben egy jelenetben szerepelt, ahol leborotválta Vince McMahon haját Forrás: Getty Images via AFP/2007 Getty Images/Bill Pugliano

Tavaly nyáron nagy változás történt, ugyanis a szexuális zaklatással vádolt Vince McMahon 40 év után távozott a pankrátorszervezet éléről. A botrányt követően McMahon lánya, Stephanie venni át az irányítást, míg férje, Paul "Triple H" Levesque a WWE kreatív igazgatójaként a tartalomgyártásért volt felelős. McMahon aztán idén januárban váratlanul visszatért a pozíciójába, hogy a cég felvásárlásról szóló tárgyalásokat intézze. Úgy tűnik, tette mindezt sikeresen, ugyanis az amerikai pankrációs gálákat szervező céget megvásárolta az Endeavor nevű sport- és szórakoztatóipari óriás, amely a világ vezető MMA-szervezetét (UFC) birtokolja.

Az Endeavour az új vállalat 51%-át fogja birtokolni, míg a WWE részvényesei 49%-ot kapnak, ezzel a megállapodással pedig összeolvad a világ két legnagyobb küzdősport szervezete.

A UFC értékét 12,1 milliárd dollárra, míg a WWE-ét 9,3 milliárd dollárra becsülik, ami azt jelenti, hogy az év legnagyobb sportüzlete több mint 21 milliárd dollárt ér.

Korábban egyébként már volt arra példa, hogy egyes kevertharcművészek, mint Brock Lesnar vagy Ronda Rousey átnyergelt a pankráció világába.

Könnyen lehet, hogy ezzel a fúzióval a pankrátorok a UFC gáláin fognak vendégszerepelni, miközben a leghíresebb MMA-harcos, Conor McGregor meg péládul a WrestleManián fog feltünni. Ez persze egyelőre csak találgatás, de az ír egy közösségi oldalára feltöltött képpel már jelezte, hogy igényt tart a Roman Reigns által birtokolt bajnoki címre.

Megérte a gigantikus üzlet?

Kívülről úgy tűnhet, hogy mindenki számára jövedelmező és előnyös lesz, azonban ha a két szervezet működését nézzük, akkor vélhetően nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az érintettekre – kivéve a milliárdos tulajdonosok – nem lesz pozitív hatással. Az persze megint más kérdés, hogy

az újonnan létrejött cégnek – két ilyen világhírű márkával a zsebében – innentől erősebb lesz az alkupozíciója, hogy a különböző tévés és streamingjogokért magasabb árakat harcolhasson ki.

Hogyan fog működni az új cég?

Az Endeavour vezérigazgatója, Ari Emanuel és Vince McMahon, a WWE elnöke április 3-án közösen bejelentették az egyesülést. Elmondásuk szerint a cél az, hogy az UFC és a WWE is teljesen különálló szervezetként működjön egy közös cég alatt, valamint az átfedéseket növeljék a két rajongótábor között, ami együttvéve nagyjából milliárdra tehető.

A UFC-nek több mint 700 millió, míg a WWE-nek 1,2 milliárd rajongója van világszerte.

Az új céget az Endeavour vezérigazgatója vezeti majd, Vince McMahon pedig marad a WWE ügyvezetője, de az UFC elnöke Dana White és a WWE vezérigazgatója, Nick Khan is marad a posztján.

Sami Zayn és Kevin Owens összecsapása az idei WrestleManián Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ronald Martinez

Nagy kérdés, hogy a rajongók által sokat kritizált McMahonnak mennyi beleszólása lesz a jövőben a kreatív döntések meghozatalában. A tavaly nyári távozását valósággal ünnepelték a megrögzött WWE-rajongók, ugyanis szerintük a 77 éves vezető

nem látta be, hogy évek óta tönkreteszi a pankrációt, ami túlságosan is kiszámíthatóvá vált.

Arról nem is beszélve, hogy a több órás műsorokban egyre inkább háttérbe szorult a bunyó és inkább az előre megírt történeteken és a színjátékon volt a hangsúly. Ezzel szemben Triple H irányításával lényegesen több bunyót kínált a szervezet a rajongóknak, amivel érthető módon a nézettség is újra elkezdett emelkedni.

Egymásra találtak a legtisztességtelenebb szervezetek

A WWE évtizedeken át független vállalkozásként próbált kibújni a felelősségek alól, miközben a pankrátorait teljes munkaidős alkalmazottként foglalkoztatta, így ellehetetlenítve őket más munkáktól. Azonban az összeolvadással vélhetően nem fog változni a helyzet, hiszen a UFC szintén híres arról, hogy alulfizeti a harcosait. Pontosabban, nagy a szórás a keresetekben: egy sztár több milliót is megkereshet – igaz, a költségei elmennek a menedzsmentre, illetve az adóra – viszont egy kezdő, vagy nem túl felkapott harcos maximum 30 ezer dollárt (nagyjából tíz millió forint) kereshet meccsenként – ami általában évi kettő. Mondani sem kell, ez az összeg meg sem kottyan egy akkora cégnek, amely 9,3 milliárd dollárért tudta felvásárolni a WWE-t.

Több mint 21 milliárd dollárt ér az év nagy sportüzlete Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ronald Martinez

A korábbi kétsúlycsoportos világbajnok, Conor McGregor 2021-ben nagyjából 22 millió dollárt keresett a ringben, míg más sportágak világsztárjai háromszor vagy négyszer ennyit tettek zsebre. A UFC-től decemberben távozott nehézsúlyú világbajnok, Francis Ngannou pedig beszélt arról, hogy a szponzori jogokat és az egészségbiztosítást sem állta a szervezet, amely közben saját szponzori szerződéseket kötött.

- indokolta a UFC-től való távozását a kameruni sportoló.

Francis Ngannou távozott a UFC-től Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A WWE ugyan külön ágazatként fog működni, de hiba volna azt feltételezni, hogy a szereplők több pénzt tudnak majd kisajtolni az Endeavourtól. Vélhetően

a rajongók számára lesz a legrosszabb az összeolvadás,

mivel a kreativitást illetően nem várható változás, de a műsorok közvetítése több pénzbe fog kerülni. A megfizethetőség szempontjából a WWE az elmúlt tíz évben élte az aranykorát, még akkor is, ha a küzdelmek egyre inkább csalódást keltőek kezdtek lenni, mivel a szurkolók soha nem érezték úgy, hogy „kizsákmányolják" őket. Leginkább azért nem, mert a WWE Network lehetővé tette a rajongók számára, hogy minden havi fizetős videót ingyen érjenek el. Ez a jövőben biztos nem lesz így, hiszen, ha abból indulunk ki, hogy amióta a UFC az Endeavour tulajdonába került, a közvetítési díjak az egekbe szöktek. 2020-ban 60 dollárért (nagyjából 20 ezer forint) lehetett megnézni egy összecsapást, a meccsek online nézésének ára mára már 80 dollárra (kb. 28 ezer forint) emelkedett.

Roman Reigns a WWE jelenlegi legnagyobb sztárja Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Bierens De Haan

Royal Rumble, WWE Smackdown és a Monday Night Raw

A WEE alatt három műsor fut. Az immár 30 éves WWE RAW a szervezet zászlóshajója, ami hétfőnként kerül élő adásba, valamint az egyik legrégebb óta futó és legnézettebb pankrációs műsor. 1993 óta

olyan híres pankrátorokat köszönhetünk a shownak, mint Mark William Calaway, ismertebb nevén The Undertaker, Shawn Michaels, Stone Cold Steve Austin, John Cena, David Michael Bautista, vagy épp Dwayne „The Rock" Johnson.

A legtöbbjükből a visszavonulásuk után hollywoodi színész lett, de egytől egyig beírták magukat a műsor történelmébe.

A Smackdownban gyakorlatilag ugyanazok a szereplők, mint a hétfői főműsorban, annyi különbséggel, hogy felvételről megy és nincs történetszál. Korábban a Raw és a Smackdown egymástól teljesen függetlenül működött, mindegyikben szerepeltek híres és kezdő pankrátorok, akik aztán draft alatt helyet cserélhettek. Illetve ugyancsak a WWE készíti az NXT nevezetű televíziós programot.

Az 1988 óta létező Royal Rumble-ön minden év januárjában összesen 30 pankrátor vesz részt. Nagyon leegyszerűsítve a szereplőket a meccsen nem egyszerre, hanem bizonyos időközönként, egyesével engedik be, és aki a legvégén állva marad, az lesz a bajnok. A Rumble győztese aztán nem csak a nevét írja be a történelemkönyvekbe, hanem lehetőséget kap, hogy kihívja az aktuális bajnokot a WrestleManián, ami nagyjából a pankráció világbajnokságának felel meg.

Roman Reigns már többször megvédte a bajnoki címét Forrás: AFP/Amer Hilabi

A WWE-n belül azonban számtalan öv létezik, többek között a nehézsúlyú világbajnoki cím, amit a Smackdown-ban lehet megszerezni, vagy az univerzális bajnoki cím, ami a szervezet legrangosabb címe. Ezt 2020 augusztusa óta a jelenlegi leghíresebb pankrátor, Roman Reigns birtokolja, ami a promóció történetének hatodik leghosszabb uralkodása.

Még nagy bukás is lehet az év sportüzletéből

A profi pankráció az elmúlt 20 évben csaknem egybeforrt a WWE nevével, mivel azon kívül csak kisebb pankrációs brandek, mint az Impact volt jelen a piacon. Az All Elite Wrestling 2019-es megjelenése jelentette az első igazi kihívást a WWE számára. A konkurencia nyomást gyakorolt a szervezetre, és a sztárok fizetése elkezdett emelkedni, de persze a tehetségeké nem. Vannak tehát aggasztó jelek, amik arra utalnak, hogy az összeolvadás nem éppen kecsegtető, kivéve azoknak, akiknek pénz üti a markát az üzletből.

A WWE legendái, Triple H, Vince McMahon, John Cena és Shawn Michaels Forrás: Getty Images via AFP/2009 Getty Images/Ethan Miller

A fő különbség a UFC és a WWE között az, hogy a pankráció szerelmeseinek van más alternatívája, ha nem tetszik majd nekik az új cég által nyújtott termék. Persze, vannak különböző MMA-promóciók is, de nem ugyanolyan kaliberű harcosokkal, mint amilyenek a UFC-ben vannak. Az All Elite Wrestling (AEW), a New Japan Pro-Wrestling (NJPW), vagy az Impact promóció viszont továbbra is a világ legjobb pankrátoraival büszkélkedhet.

Az Endeavour a rajongók kárára óriási pénzt fizetett azért, hogy a WWE mostantól a saját fejőstehene legyen, azonban ha nem veszi figyelembe a harcosai és a drukkerei akaratát, akkor könnyen elüldözheti őket a konkurencia legnagyobb örömére.

Persze, korai lenne máris temetni az immáron két óriás szervezetet birtokló céget.