Vértócsába ájult legenda, botrányos lábcsavarás és a Szikla drámája - a leglátványosabb pankrációs videók

WrestleMania 39 GettyImageRank3 USA California Photography Inglewood Arts Culture and Entertainment Celebrities John Cena WrestleMania Goes Hollywood PersonalitySubmit SoFi Stadium Austin Theory United States Chamionship Horizontal SPORT WRESTLING
INGLEWOOD, CALIFORNIA - APRIL 01: Austin Theory and John Cena wrestle for the United States Chamionship during WrestleMania Goes Hollywood at SoFi Stadium on April 01, 2023 in Inglewood, California. Ronald Martinez/Getty Images/AFP (Photo by RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A modern szórakoztatóipar egyik leggyorsabban népszerűsödő ágazata a pankráció, amely az elmúlt évtizedekben az amerikai gálákat szervező World Wrestling Entertainment (WWE) jóvoltából számtalan olyan látványos jelenetet okozott, ami örökre megmaradt a rajongók fejében. A cikkünkben a sportág történetének leglátványosabb videóit gyűjtöttük össze.

A pankrációt sokan inkább tekintik színészetnek, mint valódi sportnak, de noha a ringben valóban színjáték zajlik, a mozdulatok kivitelezése rengeteg komoly gyakorlást igényel. A sportág történetéről és a háttérben dolgozó szervezetekről egy korábbi cikkünkben írtunk, ám a WWE évi nagyjából 320 eseményének köszönhetően bőven tudunk válogatni olyanokból, amik igazán népszerűvé tették a pankrációt. Mindez pedig a sportolókon kívül a szervezőknek is köszönhető, hiszen a gálák előre megírt, szórakoztató showelemeket tartalmaznak.

A sebezhető óriás

A WWE legnagyobb rendezvényének számító WrestleMania harmadik, 1987-es kiírására 93 ezer néző volt kíváncsi a helyszínen, és a szurkolóknak nem is kellett csalódniuk. A 224 cm-es André René Roussimoff – ismertebb nevén André, az óriás – és Hulk Hogan összecsapásától mindenki hatalmas show-t várt, az azonban teljesen váratlan volt, hogy az óriást le lehetett dönteni a lábáról, majd Hogan el is tudta őt dobni, megnyerve ezzel a küzdelmet.

A montreali incidens

Ezen a néven vált hírhedtté a Shawn Michaels és Bret Hart közötti 1997-es összecsapás. A kanadai találkozó óriási botrányt okozott, amiért Michaels súlyosan megszegte a sportág szabályait és egy előre meg nem beszélt lábcsavarást alkalmazott ellenfelén. Utólag kiderült, Michaels ezt nem önszántából tette, ugyanis a WWE vezére, Vince McMahon kérte meg erre titokban, Hart tudta nélkül, ez az információ pedig még inkább felháborította a pankrációs társadalmat.

Vérben úszó arcú legenda

Szintén 1997 és szintén Hart a főszereplője a listánk következő meccsének, amelyen 'Stone Cold' Steve Austin volt az ellenfele a 13. WrestleManián. A sportág egyik legnagyobb bajnoka ritkán látható vereséget szenvedett Hart ellen, az igazán hátborzongató pedig az volt, ahogy az egész arca vérben úszott, és ájultan hasalva el is áztatta a ring talaját.

Undertaker vs. Mankind

Mark Calaway, ismertebb nevén az Undertaker a sportág egyik legismertebb alakjává vált az 1990-es években, a népszerűsége pedig még jobban megnőtt az 1998-as King of the Ring eseményen. Ekkor a Mankind becenévre hallgató Mick Foley volt az ellenfele, akivel egy 5 méter magas acélketrecben és annak tetején küzdött meg. Undertaker nem kímélte Mankindot, és két alkalommal is lehajította ellenfelét a magasból, aki ennek ellenére véres arccal, de mosolyogva tért vissza mindkétszer a ringbe.

Vereséggel köszönt el Stone Cold

A színészet, a testépítés és az amerikai futball mellett a pankráció világában is kipróbálta magát Dwayne 'The Rock' Johnson – nem is akárhogyan. A több mint egy évtizeden át tartó WWE-karrierjét Stone Cold ellen zárta le a 19. WrestleManián, méghozzá győzelemmel, minden idők egyik legszórakoztatóbb mérkőzésén. Ugyanakkor később kiderült, hogy Johnsonnak mégsem ez volt a búcsúmeccse, hiszen évekkel később visszatért a ringbe, Stone Cold azonban már nem: neki valóban ez a meccs jelentette a profi pályafutása végét.

Lángok közé hajított pankrátor

Nyolc évvel azután, hogy Undertaker agyonverte, az Edge művésznévre hallgató Adam Copeland sem kímélte Mankindot. A 22. WrestleManián azonban nem 5 méter magasból, hanem csak a ringből dobta ki őt az ellenfele, ám egyenesen egy lángoló asztalra, ami természetesen összetört a két pankrátor alatt. Az esést mindketten hosszú másodpercekig heverték ki, végül égési sérülésekkel és Edge győzelmével zárult az összecsapás.

A Szikla 6 másodperces győzelme

Johnson az előző évtizedben tért vissza a WWE rendezvényeire aktív résztvevőként, ám 2013-ban éppen a WrestleManián úgy tűnt, végleg elköszön. Az ellenfele az akkori leghíresebb pankrátor, John Cena volt, aki végül egy váratlan mozdulattal a földre vitte a Sziklát. Ám 2016-ban volt még egy mérkőzése Johnsonnak: a 32. WrestleMania a sorozat történetének legrövidebb meccsét hozta, miután 6 másodperc alatt megnyerte az Erick Rowan elleni találkozót.

Snoop Dogg kiütése

Az idei, április elején megrendezett, immáron kétnaposra nyújtott WrestleMania sem volt híján emlékezetes jeleneteknek, ám ezek közül is kiemelkedett Snoop Dogg megjelenése. A híres rapper a The Miz művésznévre hallgató Mike Mizanint ütötte ki azután, hogy a férfi kárörvendően táncolt a sérülten fekvő Shane McMahon felett. Mizanin örömét Snoop Dogg úgy állította le, hogy belépett a ringbe, és kiosztott egy jobb egyenest a pankrátornak.