Vágólapra másolva!
Az olasz egynapos versenyen, a Strade Bianchén állt rajthoz az országúti kerékpáros mezőny. A murvás szakaszokkal tarkított, 184 kilométernyi etapot Sienából indulva és oda is beérve teljesítette a mezőny két magyar résztvevővel.

A Siena környéki utakon 11 fehér murvás szektort - összesen 63 kilométer hosszúsággal - tartalmazó toszkánai viadalon két magyar volt a mezőnyben: Fetter Erik (EOLO-Kometa) egymást követő harmadik évben indult az egyik legnehezebb egynaposon, amelyen Valter Attilát (Jumbo-Visma) tavalyi negyedik helye és kiváló évkezdete után az esélyesek közé sorolták.

Fetter hosszú ideig próbált felugrani a nap háromfős szökésére, de nem járt sikerrel, így befogta őt később a mezőny.

Valter Attila a Jumbo-Visma kiemelt versenyzőjeként állhatott rajthoz és remekül teljesített egész versenyen. A brit Tom Pidcock indult meg az esélyesek közül 50 kilométerrel a cél előtt és ugrott fel a szökevényekre, majd egy hármas társaságba került az élre.

Őket követte több kisebb próbálkozás után 30 kilométerrel a cél előtt egy 10-es üldözőcsoport, amiben benne volt Valter Attila és több esélyes is, de sikerült például leszakítani Mathieu van der Poelt is.

Egy szokásos kép a Strade Bianchéról Forrás: AFP/Marco Bertorello

Pidcock végül 23 kilométerrel a vége előtt leszakította vetélytársait és egyedül haladt az élen. Az utolsó szakaszon az üldözők is elkezdtek próbálkozni, majd egy hatfős kis boly alakult ki, amiben benne volt Valter Attila és csapattársa, Tiesj Benoot is. Valter többször is emelt a tempón, így fokozatosan csökkent Pidcock előnye, de a brit versenyző a végére is megtartott 20 másodperc körül az előnyéből és megnyerte a versenyt.

Valter Attila nagyon jó formában versenyzett Forrás:twitter.com/JumboVismaRoad

A hajrában az emelkedőn Valter Attilát lehagyta Vaentin Madouas, Bennot ás Rui Costa is, így végül a győztestől 23 másodperccel lemaradva az ötödik lett, így a tavalyihoz hasonlóan jól teljesítette a versenyt, amikor negyedik lett.

"A dobogó volt a célunk, és az meg is volt, de nyilván keserédes így a végén, mert nyerhettünk is volna"

- mondta a közmédia megkeresésére a 24 esztendős Valter. A versenyt jónak értékelte, de hangsúlyozta, hogy a Jumbo-Visma nem az a csapat, amely egy harmadik és egy ötödik hellyel száz százalékig elégedett lehet. Elárulta, az volt az előzetes taktika, hogy felváltva támadjanak, ugyanakkor jobban kellett volna kommunikálniuk csapattársával, és nagyobb együttműködésre lett volna szükség az üldözősorban is, miután volt, hogy kilenc másodpercre csökkentették lemaradásukat Pidcock mögött, így a brit nem csak erőből nyert.

"Az egyik legerősebb volt, egyértelműen meg is érdemli a győzelmet, ugyanakkor már láttuk, nagyon közel volt, onnantól egy sprint és utolérjük" - idézte fel, bevallva: talán saját magának is, csapattársának is kicsit jobb taktikát kellett volna választania.

"Óriási öröm, hogy bebizonyítottam, a tavalyi negyedik hely nem egy véletlen volt. Szeretném ezt a versenyt egyszer megnyerni, úgy érzem, meg is nyerhetem, és ma is egyértelműen a legerősebbek között voltam" - tekintett előre. Kitért arra is: más úgy versenyezni, hogy jobban figyeltek rá, a csapat is többet várt el tőle, míg egy éve az esélytelenek nyugalmával más szituációból támadhatott a végén.

Valter hétfőtől a Tirreno-Adriatico egyhetes versenyen szerepel, saját számításai alapján segítőként, miután a Jumbo-Visma hétfős keretében ott lesz többek között a háromszoros Vuelta a Espana-győztes szlovén Primoz Roglic és a Tour de France pontversenyét tavaly élen záró belga Wout van Aert is.

Fetter kilenc és fél perc körüli lemaradással csapata legjobbjaként a 75. pozícióban tekert be - a procyclingstats szakportál alapján.

Eredmények, Strade Bianche:

1. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 4:31:41 óra
2. Valentin Madouas (francia, Groupama-FDJ) 20 másodperc hátrány
3. Tiesj Benoot (belga, Jumbo-Visma) 22 mp h.
.5. VALTER ATTILA (Jumbo-Visma) 23 mp h.