Hatalmas kockázatot vállaltak a Liu testvérek

LIU Shaoang, téli olimpia 2022, rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó 5000 méter B döntő, Liu Shaolin Sándor
Peking, 2022. február 16. Liu Shaoling Sándor (j) váltja Liu Shaoangot a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. A magyar férfi váltó megnyerte a B döntőt, így a hatodik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ahogy arról beszámoltunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sem indulhat el a hétvégi, szöuli rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese szerint az országváltással óriási rizikót vállaltak a fivérek, amit kizárólag az edzőjük miatt tettek.

A decemberben kínai állampolgárságot szerző olimpiai bajnok testvérpár fiatalabbik tagja, Liu Shaoang azért nem indulhat Dél-Koreában, mert a tavalyi vb óta még nem telt el a szabályok szerint szükséges egyéves kihagyás, míg

Liu Shaolin Sándort adminisztrációs problémák miatt nem nevezte a kínai szövetség.

Az osztrák színekben 1994-ben olimpiai bajnoki címet szerző gyorskorcsolyázó, Hunyady Emese szerint ez a kényszerű vb-kihagyás is azt mutatja, hogy milyen fájdalmas következményekkel ját Liuék országváltása, ami mellett edzőjük, Csang Csing Lina miatt döntöttek.

Liu Shaolin Sándor és öccse követte Csang Csing Linát Kínába Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Jól ismerem őket, az egész családjukat, szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket.

– nyilatkozta Hunyady a Ripostnak, majd azt fontolgatta, hogy a kínai válogatottba való bekerülés is nehéz lesz, ha ott akarnak lenni a 2026-os olimpián. – De az nem úgy van, hogy őket ott vörös szőnyeggel várják, s azonnal helyük lesz a csapatban. Be kell verekedniük magukat.

De ők vállalták ezt a döntést, mint mondtam, az edzőjükért."