Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián júliusban apuka lesz. A 41 éves atléta nem tesz le arról, hogy pályafutásárára a budapesti világbajnokságon tegyen pontot.

Ha nem Budapest lenne az idei világbajnokság házigazdája, a kalapácsvető olimpiai bajnok Pars Krisztián választása a folytatás és az elköszönés közül valószínűleg az utóbbira esett volna. Annyi sérülés és elkerülhetetlen műtét, kényszerszünet és visszakapaszkodás után, mint amennyi magas akadályokat állított a szombathelyi atléta elé, másokat már régen feladásra kényszerítettek volna, vagy a jövőképük átgondolására. Nem úgy a magát szívós parasztgyerekből felnövekedett profi atlétaként emlegető Pars Krisztiánt, akit most nem csak a budapesti világbajnokság különleges kihívása, hanem egy közelgő családi esemény öröme tölt fel energiákkal és a boldogságérzet örömhormonjaival.

Figyelmeztetés nélkül is tudja London magyar sikerembere, hogy túlságosan magasra már nem állíthatja a mércét maga előtt, de azzal is tisztában van, hogy ha jót akar magának, módjával kell terhelnie az izomzatát és az ízületeit, mert azok bizony már meglehetősen "kopottasak".

Nincs olyan edző a világon, aki egy olyan viharvert dobóatléta felkészülését is biztos kézzel irányítani tudná, mint amilyen én vagyok, mert ahhoz olyan tudás kellene, amiről a szakkönyvek nem szólnak. Nem vagyok hálátlan az edzőimnek, de az a gyanúm, hogy most elsősorban a megérzéseimre és a testem visszajelzéseire kell hagyatkoznom, mert senki sem járt még olyan cipőben, amiben én, aki már az útja vége felé tart, amolyan konok továbbszolgáló módjára" - nyilatkozta az SzPress Hírszolgáltnak a DOBÓ SE atlétája, annak a műhelynek a tagja, ahol ötödik éve már a világbajnoki bronzérmes, és Eb második helyezett Halász Bence az elismert frontember.

Pars helye akkor lehet biztos a budapesti világbajnokság irigylésre méltó szereplőgárdájában, ha a 78 méteres kvalifikációs szintet teljesítené.

Ez most teljesíthetetlen küldetésnek tűnik, mert legutóbb 2016-ban sikerült 77.38-cal ehhez hasonló eredményt elérnie, nagyobbat pedig 2015-ben, amikor 79.91 méteres kiváló teljesítménnyel a világranglista második legjobbja volt. Ezután következett az eltiltása, a visszatérése után pedig a középszerűség kategóriáját kerülgette. Tavaly például a 74.32 méteres legjobb dobásával a világranglista 55. helyével kellett beérnie. Abban a rangsorban, ahol a 80 méteres határt először átlépő Halász Bence a negyedik helyre kapaszkodott fel. Pars mentségére szóljon, hogy szinte minden évben jutott neki a rosszból, nem kevés pénzt költött a gyógyulására, annál is többtől esett el az elmaradt bevételek miatt. Nem dicsőség, inkább bosszúság: Krisztiánból lett az atlétika "műtétrekordere".

Pars Krisztián hamarosan apuka lesz Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- két WA Continental Tour Bronze, a Gyulai István Memorial és az Országos Bajnokság - "kitermeljek" egy 78 méteres eredményt, de előreláthatóan a jó átlag, benne két 75 méteren felüli eredménnyel is elég lehet a világbajnoki részvételemhez" - folytatta Pars, akinek az egyéni csúcsa immár kilenc éve változatlanul 82.69 méter.

"Beérném most azzal a két vállalható eredménnyel, mert lezárhatnám az indulni vagy nem indulni kérdést. Csak sikerüljön "egyben maradnom", ha már a műtétekkel, a gyógytornával és az átgondolt edzésmunkával sikerült összeraknom magamat. Nincs matek, nincs okoskodás, oda kell tennem magamat, mert nekem 1998-ban a budapesti Európa-bajnokságon még nem adatott meg, hogy válogatott lehessek, azóta pedig csak fedettpályás világversenyek megrendezéséből jutott Magyarországnak.

mondta kicsit vésztjóslóan az olimpiai bajnok.

Krisztián tavaly házasodott meg, és most az az eddig titokban tartott hír, hogy a nyáron, várhatóan egy hónappal a budapesti világbajnokság augusztus 19-re eső első versenynapja előtt jön a világra a "kis Pars." Egy fiúgyermek, akinek a házaspár közös akaratából Nolen lesz a keresztneve.

"Nolen egy kelta eredetű keresztnév, aminek az egyik jelentése az előkelő származású, a másik pedig a bajnok. Mi ez utóbbira gondoltunk, nem véletlenül, mert jómagam is egy bajnok vagyok, méghozzá olimpiai, immár tizenegy éve.

mondta befejezésül a 41 esztendős Pars Krisztián, aki az olimpiai aranyérmén kívül kiérdemelt még két világbajnoki ezüstöt is, Európa-bajnoki szerepléseiből pedig két győzelmet tudott kihozni.

Forrás