Együtt nyertek olimpiát, de ma már szóba sem állnak egymással a magyar kenusok

Vaskuti István
Budapest, 2013. március 21. Vaskuti István, a Magyar-Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke beszél a Magyarország és Marokkó közötti, sportágfejlesztésről szóló együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírása után a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében 2013. március 21-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Olimpiai aranyérmet és három vb-győzelmet ünnepeltek együtt, mára azonban beszélőviszonyban sincsenek az egykori kenus bajnoktársak, Vaskuti István és Foltán László, akik 1980-ban, a moszkvai olimpián 500 méteren párosban lettek bajnokok.

Foltán aktív pályafutása végeztével egy darabig edzősködött, majd teljesen el is fordult a sportágtól, testnevelőtanár lett, de olyan keveset keresett, hogy árokásást és villanyszerelést is vállalt, hogy eltartsa a családját. 2014-ben sokat sejtetően azt nyilatkozta, hogy amíg Vaskuti mindig ügyelt arra, jó kapcsolatot ápoljon a sportvezetőkkel, ő megmaradt kitaszítottnak – írja a Sportal.

Budapest, 2013. március 21. Vaskuti István, a Magyar-Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke beszél a Magyarország és Marokkó közötti, sportágfejlesztésről szóló együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírása után a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében 2013. március 21-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Tavaly egy pedagógiai könyvben így írt a sérelmeiről: „a velem készülő Vaskuti István, mint a vezetőség új kegyence (...), sok új lehetőséget kapott. Én azt hittem, az nekem is jó, ha a barátom feljebb kerül, de tévedtem, félre ismertem... „Én valaki lettem" – mondta nekem később. Soron kívül és versenyen kívül két évre előre az olimpiára indulási jogot kapott mással. Hogy mi volt a különbség? Én nem kilincseltem egyetlen pártvezérnek a lakásán vagy sportvezetőnél, hogy az ő emberük leszek, és nem mondtam hamis köszönetet a sajtóban azoknak, akik a valóságban keresztbe tettek, csak azért, hogy én is bekerülhessek a kedvezményekbe."

A két legendás sportoló közötti feszültség már hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de viszonyuk akkor mérgesedett el végleg, amikor Foltán fia utánpótlás-versenyző volt, Vaskuti pedig a hazai szövetség szakmai bizottságát vezette – előbbi úgy érezte, egykori bajnoktársa többször keresztbe tett gyermekének.