Újabb fejlemények a doppinggal megbukott műkorcsolyázó ügyében

Kamila Valijeva
Russian figure skater Kamila Valieva hides her face in her hands after the Free Skating event of the Women's Figure Skating competition, at the Beijing 2022 Winter Olympics in Beijing, China, Thursday 17 February 2022. The winter Olympics are taking place from 4 February to 20 February 2022. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ (Photo by LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) közlése szerint az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) is megfellebbezte Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében hozott felmentő ítéletet, amelyről saját fegyelmi bizottsága döntött.

A CAS pénteken jelentette be, hogy a RUSADA azt kérte tőle, hogy állapítsa meg a doppingvétséget és szabjon ki büntetést belátása szerint.

A RUSADA fegyelmi bizottsága hosszú eljárás végén, január közepén döntött úgy, hogy a 16 éves sportoló "nem volt vétkes vagy gondatlan" doppingvétségében, mely a tavalyi pekingi téli olimpián robbant ki.

A felmentés miatt hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), majd kedden a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fellebbezett a CAS-nál, most pedig a RUSADA csatlakozott a beadványhoz. A lausanne-i székhelyű bíróság pénteken azt is közölte, hogy egyelőre nem tudja, mikor tárgyalja az ügyet és mikor születhet meg a döntése.

Kamila Valijeva doppingbotrányba keveredett a pekingi olimpián Forrás: Belga via AFP/Laurie Dieffembacq

Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, hogy közel két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott.

A CAS - többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében - jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.