A Koreai Köztáraság újra olimpiát rendezne

¡brah·m Attila; Gyulay Zsolt; Csipes Ferenc; HÛdosi S·ndor aranyérem DÍSZTÁRGY eredményhirdetés Érem, kitüntetés FOTÓ ÁLTALÁNOS győztes kajakos Közéleti személyiség foglalkozása olimpikon sportoló SZEMÉLY TÁRGY virágcsokor Szöul, 1988. október 1.
Az olimp
Szöul, 1988. október 1. Az olimpiai bajnok aranyérmes férfi kajak négyes: (b-j) Csipes Ferenc, Hódosi Sándor, Gyulay Zsolt és Ábrahám Attila a győzelmi dobogón a XXIV. nyári olimpiai játékok eredményhirdetésén.
Vágólapra másolva!
A Koreai Köztársaság fontolgatja, hogy - szöuli vagy puszani helyszínnel - pályázatot nyújt be a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára.

Az insidethegames.biz portál szerint Li Ki Hjung, a helyi ötkarikás bizottság (KSOC) vezetője azt mondta, terveik szerint hamarosan megvitatják a jelentkezés lehetőségét a kormánnyal.

Az olimpiai bajnok aranyérmes magyar férfi kajak négyes (balról): Csipes Ferenc, Hódosi Sándor, Gyulay Zsolt és Ábrahám Attila a győzelmi dobogón a XXIV. nyári olimpiai játékok eredményhirdetésén Szöulban, 1988. október 1-jén. Forrás: MTI/Németh Ferenc

A KSOC szöuli vagy puszani központtal pályázna, Oh Sze Ho, a főváros polgármestere pedig sajtóhírek szerint ezen a héten már találkozik is Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, hogy tájékoztassa rendezési terveikről.

A 2019 óta NOB-tag Li szerint ugyanakkor a hivatalos jelentkezés előtt mindenképpen fel kell mérni a pályázat támogatottságát a dél-koreaiak körében.

A Koreai Köztársaság eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Phjongcshang). Dél- és Észak-Korea közösen jelentkezett a 2032-es nyári játékok rendezési jogára, ezt azonban végül Brisbane kapta.

Az insidethegames.biz szerint a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését. Ez lesz a második alkalom, hogy a rendezési jogot új rendszer szerint ítélik oda, amiben a NOB illetékes bizottsága célzott párbeszédet folytat a kiválasztott országokkal.