Kétszer is találkozott a halállal a legendás teniszező

tennis TOPSHOTS Horizontal WIMBLEDON DISAPPOINTED PROFILE WITHDRAWAL
US player Serena Williams reacts as she withdraws from her women's singles first round match against Belarus's Aliaksandra Sasnovich on the second day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 29, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A tenisztörténelem egyik legjobbja, a szeptemberben már 41 éves Serena Willams nemrég félreérthetelen utalást tett arról, hogy hamarosan befejezi lenyűgöző pályafutását. Élete első Grand Slam-serlegét 17 évesen hódította el, legutóbb pedig 35 évesen, két hónapos terhesen ért fel a csúcsra az Australian Openen. A 2017-es melbourne-i GS-döntőt éppen testvére, a nála több mint egy évvel idősebb Venus ellen nyerte meg, akivel hosszú éveken át a női tenisz egyeduralkodói voltak. A 23-szoros Grand Slam-győztes Serena még elindul az idei US Openen, ahol saját közönsége előtt búcsúzhat el szeretett sportágától. A karrierje során sok nehézséget és drámai pillanatot átélő sportoló visszavonulásával egy felejthetetlen korszak ér majd véget a nemzetközi teniszben. 

Augusztus elején minden idők egyik, ha nem a legjobb női teniszezője a Vogue magazinban jelentetett meg egy cikket, amiben arról írt, hogy a US Open után valószínűleg már nem a tenisz fogja kitölteni a mindennapjait, hanem fontosabb dolgokkal lesz elfoglalva. A 23-szoros Grand Slam-győztes sportoló nem szereti használni a "visszavonulás" szót, de közben visszaszámlálásról beszélt, és arról, hogy a következő hetekben mindent belead majd a pályán. Serena Williams Wimbledonban tért vissza hosszú sérülése után, most pedig minden bizonnyal élete utolsó GS-tornájára, a US Openre készül.

"Sajnos Wimbledonban még nem álltam készen, nem tudom, a US Openre milyen állapotban leszek, de megpróbálom. Tudom, hogy sok szurkoló arról ábrándozott, hogy Londonban elérem Margaret Court rekordját (az ausztrál ikonnak 24 Grand Slam-elsősége van, de az open érában Williams a legeredményesebb női versenyző), New Yorkban le is hagyom.

árulta el a 40 éves klasszis.

Pályafutása utolsó Grand Slam-tornájára készül Serena Williams Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Vaughn Ridley

"Nem vagyok jó a búcsúzkodásban, ennek ellenére elmondhatatlanul fontosak a szurkolóim.

Tudom, hogy sokan izgatottan várják a saját visszavonulásukat, remélem, egyszer én is ezt érzem majd" - írta Serena, aki 1999-ben, 17 évesen nyert először a US Openen. Ezt követte hét-hét siker Wimbledonban és Melbourne-ben, három Roland Garros és összesen hat US Open.

A visszavonulására készülő klasszis jelenleg tehát az idei US Openre készül, de a pályán nyújtott teljesítménye miatt egyáltalán nem tekinthető esélyesnek, ahogyan azt saját maga is beismerte. Williams augusztusban - nem sokkal a Vogue-ban megjelent cikket követően - a torintói tenisztorna második fordulójában két szettben simán kikapott az olimpiai bajnok Belinda Bencictől, de a közönség álló ovációval ünnepelte az amerikai sztárteniszezőt.

"Bárcsak jobban játszottam volna, de Belinda nagyon jó volt ma. Mindenesetre ezt el kell fogadnom.

mondta a meccs után a könnyeivel küzdő Serena.

Willams legutóbb 2017-ben, Ausztráliában nyert Grand Slamet, amikor nyolchetes terhes volt. Egyedülálló karrierje során rengeteg emlékezetes pillanattal ajándékozta meg rajongóit és a sportág szerelmeseit, ugyanakkor színes pályafutása botrányoktól sem volt mentes.

Testvérével tönkreverték a világot

Venus és Serena Williams világhírű párosa a 2000-es évek elején egyeduralkodónak számított a nemzetközi női teniszben. A 23-szoros Grand Slam-győztes sztár nővére, a most 42 éves Venus egyéniben 7 GS-trófeát nyert, 2002-ben világelső is volt.

Serenával együtt hosszú ideig szinte megállíthatatlanok voltak, 1999 és 2016 között párosban 14-et nyertek meg a legrangosabb teniszversenyekből, továbbá három olimpián, 2000-ben Sydney-ben, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is aranyérmesek lettek.

Pályafutása során Serena összesen 23 tornát nyert párosban, ezek közül mindössze egy alkalommal fordult elő, hogy nem nővére volt a partnere. Legutóbb 2016-ban nyertek Grand Slam-döntőt a Williams nővérek párosban, akkor Babos Tímeát és Jaroszlava Svedovát győzték le Wimbledonban.

A teniszvilágban hatalmas örökséget hátrahagyó, a több mint 15 éven át csúcsformában teljesítő testvérpár egyedülálló története a hollywoodi filmgyártást sem hagyta hidegen. A két teniszlegendáról és a karrierjüket beindító édesapjukról King Richard címmel tavaly életrajzi film készült, amelyért az apát alakító Will Smith Oscar-díjat kapott.

A 14 éves kora óta profi, most 42 éves Venus Williams a húgához hasonlóan még szintén aktívan teniszezik, de már őt is jobban foglalkoztatja a visszavonulás utáni élete.

"Soha nem terveztük, hogy csak teniszezni fogunk, és csak teniszezők leszünk. Többet terveztünk. Serena és én azt mondtuk, hogy a tenisz után testépítők leszünk. Lehet, hogy extrém lesz. Lehet, hogy nem pontosan így lesz, de sosem lehet tudni.

árulta el egy interjújában az idősebbik Williams.

Serena és Venus Williams a 2016-os wimbledoni győzelem után Forrás: DPPI via AFP/Ben Queenborough

Venus azt is elmondta, hogy testvére fiatal játékosként kételkedett magában, de ez ösztönözte őt arra, hogy elérje a céljait. "Általában egy családban van egy jó játékos, a másik pedig nem olyan nagyszerű. És szerintem az emberek azt mondták Serenának, hogy nem lesz nagyszerű.

méltatta húgát Venus Williams.

A női teniszt hosszú éveken át uraló testvérpár rengeteg sikert ért el egymás oldalán, de ellenfélként is sokszor kerültek szembe a nagy tornákon. Összesen 31 meccset vívtak egymás ellen (ebben 19-12-re Serena vezet), 9 Grand Slam-döntőben voltak riválisok, ezekből 7 Serena győzelmével végződött.

Terhesen is csodát tett, majd kis híján belehalt a szülésbe

Serena Williams számos fantasztikus és lenyűgöző győzelme közül kifejezetten emlékezetesre sikeredett eddigi - és minden bizonnyal utolsó - egyéni Grand Slam sikere. A 2017-es Australian Open döntőjében éppen a testvérét, Venus Williamst győzte le, de még ennél is különlegesebb az a tény, hogy a klasszis játékos kéthónapos terhes volt a torna idején.

A legendás teniszsztár később, egy közösségi médiában megosztott fotóval hozta nyilvánosságra terhességét, de kiderült, hogy a melbourne-i GS-torna előtt két nappal tudta meg, hogy állapotos, ám ezt akkor mindenki elől eltitkolta.

Serena Williams terhesen nyerte meg 23. Grand Slam-trófeáját Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Recep Sakar

Minden tornán ezt várják tőlem, ha nem sikerül, az még nagyobb hír, mint a terhességem" - jegyezte meg Williams, aki Melbourne-ben nyerte meg 23. GS-címét, megelőzve a 22 Grand Slam-serleget gyűjtő Steffi Grafot.

Lánya, Alexis Olympia 2017 szeptemberében született meg, azonban a szülés után komplikációk merültek fel és Serena élete hatalmas veszélybe került.

írta nyílt levelében az akkor 36 éves sportoló, melyben elárulta, hogy gyermeke sürgősségi császármetszéssel született, mert nála rengeteg komplikáció lépett fel, köztük tüdőembólia is. Emiatt többször is megműtötték és hat hétig feküdt kórházban.

Williamsnek az embólia miatt köhögési rohamai voltak, melyek következtében felszakadt a császármetszés utáni sebe, majd az ezt követő műtét során vérömlenyt találtak a hasában,

ezért egy újabb operációra volt szüksége, hogy meggátolják a vérrögök tüdőbe jutását.

Serena Williams és kislánya, Olympia:

Nem a fenti eset volt az egyetlen alkalom, amikor veszélyben forgott Williams élete, ugyanis 2011 márciusában, 29 évesen hematómát és tüdőembóliát állapítottak meg nála.

nyilatkozta egy interújában, majd 10 hónapnyi szünet után elképesztő akaraterejének köszönhetően visszatért a pályára.

Saját bevallása szerint második gyermekét nem sportolóként szeretné megszülni, de anyaként is nyert már WTA-tornát. 2020 januárjában Aucklandben ért fel a csúcsra, miután a döntőben két játszmában verte honfitársát, Jessica Pegulát.

Serena Williams anyaként nyerte meg az aucklandi tenisztornát 2020-ban Forrás: AFP/Michael Bradley

Legnagyobb botrányával még a bajnokot is megsiratta

Emlékezetes győzelmei és szenzációs rekordjai mellett Serena Williams is átélt jónéhány fájdalmas vereséget a pályán és nem mindig tudta kordában tartani az indulatait. A 2018-as US Open döntőjében Oszaka Naomi volt az ellenfele, a japán sportoló pedig fantasztikusan teniszezett és lejátszotta a pályáról példaképét.

A második szettben összeszedte magát Williams, de Carlos Ramos székbírótól figyelmeztetést kapott, aki azt nehezményezte, hogy az amerikai klasszisnak az edzője ad tanácsokat meccs közben, ami tilos.

Serena ezt tagadta, majd heves vitába szállt a bíróval, akit csalónak és rablónak nevezett, és bocsánatkérésre szólította fel.

A portugál székbíró által többször is megbüntetett sztár az ütőjét is összetörte, aztán a főbíró és a supervisor is belépett a pályára, Williams pedig indulatosan mondta a magáét. Az aréna szinte felrobbant, és úgy tűnt, Serena akár le is vonulhat a pályáról, ám később lehiggadt, de a mérkőzést simán elveszítette.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a közellenséggé váló Carlos Ramos végül meg sem jelent, a portugál székbíró ellen tüntető nézőket pedig maga Williams nyugtatta le, hogy lépjenek túl a történteken és ne fújoljanak.

"Nincsenek jeleink az edzőmmel. Soha nem használtunk ilyeneket. Messze voltam tőle a pályán, amikor a székbíró szerint coachingolt. Soha nem csinálunk ilyet, nincs rá szükségem, a pályán kizárok mindent, csak magam vagyok. Pont így tanultam meg, hogy az üzleti életben is magamra számítsak, amikor döntéseket kell hoznom.

mondta később Serena, aki sportszerűen gratulált Oszakának. A 2018-as US Open döntője botrányba fulladt, az események hatására a nyertes és a vesztes is sírt. A vesztes vigasztalta a bajnokot, a bajnok pedig elnézést kért a legyőzöttől.

Nem csak Serenát, a bajnok Oszakát is megviselte a botrányba fulladó US Open-döntő Forrás: Anadolu Agency via AFP/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Korábban, a Kim Clijsters elleni 2009-es US Open-döntőben is volt egy balhéja Williamsnek, akkor a vonalbíró egyik furcsa döntése után - lábhibát ítélt - lett elképesztően dühös.

kiabálta az asszisztens felé, ütőjével fenyegető mozdulatot téve irányába. Ezek után a vonalbíró a székbírónak panaszolta el az eset, majd besétált a pályára a versenyigazgató is. Williams büntetőpontot kapott, a döntőt is elveszítette, és később összesen 175 ezer dolláros bírságot kellett fizetnie.

Idén tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy a teniszben kettős mércét alkalmaznak, és Alexander Zverev esetével példálózott, aki az acapulcói tornán őrjöngött és a székbíró emelvényén verte szét az ütőjét, mégis megúszta az esetet egy 40 ezer dolláros pénzbírsággal.

mondta Serena, aki állítása szerint már hozzászokott ahhoz, hogy azért bánnak vele igazságtalanul, mert önmagát adja.

Minden idők egyik legjobb női teniszezője valószínűleg már nem éri utol a 24-szeres Grand Slam-győztes Margaret Courtot - legutóbb simán kikapott a nála 21 évvel fiatalabb Emma Raducanutól -, de az idei US Openen még szeretne ott lenni, hogy hazai közönség előtt búcsúzhasson el kedvenc sportágától. Élete első egyéni GS-trófeáját 17 évesen nyerte meg, a huszonharmadikat pedig 18 évvel később 35 éves korában, amellyel abszolút csúcstartó. A megannyi rekordot megdöntő, lenyűgöző akaraterejét több csodás visszatéréssel bizonyító csillag rengeteg sportolót inspirált már, miatta kezdett el teniszezni számos mai női topjátékos, köztük a világelső Iga Swiatek is. Serena Williams közelgő visszavonulása már nyílt titok, távozásával minden bizonnyal egy korszak ér majd véget a tenisztörténelemben.