Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon Szabó Szebasztián hatodik lett az 50 méteres pillangóúszás döntőjében, míg a női 200 méter vegyesen vb-címvédő Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett.

A délelőtti úszóprogram sajnos nem a mieink sikereitől volt hangos, ugyanis a vasárnapi előfutamokból egyetlen magyar úszónak sem sikerült továbbjutnia, így az esti programban csak két számban volt magyar úszó. A férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a zentai születésű Szabó Szebasztiánért, a női 200 méteres vegyesúszás fináléjában pedig a versenyszám címvédőjéért, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáért szoríthattunk.

Szabó Szebasztián az ötödik idővel jutott be a döntőbe 50 méter pillangón. A 26 éves versenyző az elődöntőben a saját országos csúcsától mindössze egyetlen századdal elmaradva, 22.91 másodperccel csapott célba.

Szabó Szebasztián (kék nadrágban) szombat este még a férfi váltóval döntőzött Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Óriási segítség volt a közönség, fantasztikus érzés, hogy csak az én nevemet lehetett hallani.

- nyilatkozta a döntő előtt Szabó, aki tavaly novemberben a kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon világcsúccsal lett aranyérmes 50 méter pillangón.

Mivel az esti programban csak két magyarért szoríthattunk, a Duna Arénában sokáig nem volt fergeteges hangulat, azonban pont a férfi 50 méteres pillangóúszás döntője előtt köszöntötték az olasz Nicolo Martinenghit, a 100 méteres mellúszás világbajnokát, az olasz himnusz alatt pedig lázba jött a közönség, ez pedig megadta az alaphangot mire Szabó Szebasztián megérkezett a rajtkőre. A magyar úszónak óriási hangrobbanásban volt része a rajt előtt.

Szabó Szebasztián csalódott volt a döntő után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 26 éves versenyző a start után rendesen kilőtt, tartani is tudta a lépést a mezőnnyel, féltáv után azonban a kétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel meglógott a mezőnytől, és végül 22.57-es idővel megnyerte a futamot, ezzel megszerezte 15. világbajnoki címét úgy, hogy pályafutása második legjobb idejét úszta ezen a távon. Szabó végül 23.01-es idővel a hatodik helyen ért célba.

Szerettem volna dobogós lenni. Érzem, hogy ez bennem van, hogy mikor, ez majd eldől" - értékelt a döntő után az M4 Sport kamerája előtt Szabó Szebasztián, aki 2019-ben Kvangdzsuban ötödik volt ebben a számban.

Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás olimpiai bajnokaként, legutóbbi négy döntőjének győzteseként és világcsúcstartójaként, de már korántsem a favoritjaként várta a versenyszám elődöntőjét. A háromszoros olimpiai bajnok drámai körülmények között, óriási hajrát követően, idei legjobbját három századdal megjavítva 2:10.72 perces idővel éppen csak bekerült a nyolcas döntőbe.

Hosszú Katinka élvezi az úszást a hazai közönség előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hosszú a futam után elmondta, rendkívül boldog, hiszen amikor futamában csak ötödikként csapott célba, azt gondolta, nem került be a fináléba.

Hozzátette, a tokiói olimpia után sokat kihagyott, ezért nincs százszázalékos állapotban, de nagyon szeretett volna újra hazai közönség előtt úszni.

A 33 éves klasszis a döntő előtt köszönetet mondott a közönségnek, amiért végig biztatták annak ellenére, hogy most koránt sincs ott az esélyesek között.

A döntő előtt a 8-as pályán rajtoló Hosszú Katinkát elsőként mutatták be, a Duna Arénában pedig ismét jött az elképesztő hangrobbanás, ami az egész futam alatt kitartott. Az Iron Lady a pillangóúszást követően nyolcadikként fordult, és sajnos ez nem változott a hátúszás után sem. A harmadik ötvenen mellen javított egy helyet, végül gyorsúszásban megtartotta a pozícióját, így 2:11.37-es idővel a hetedik helyen ért célba. A futamot az amerikai Alex Walsh nyerte 2:07.13-as idővel, egy másodperccel és egy századdal elmaradva Hosszú 2015-ben felállított világcsúcsától.

Hosszú Katinkát meghatotta a szurkolók szeretete Fotó: Csudai Sándor - Origo

A döntő után Hosszú Katinka kijött a medencéből, köszöntötte a szurkolókat, és akkora ovációt kapott, amekkora csak a legnagyobb bajnokoknak jár.

Remélem, hogy a mezőny nem lesz ennyire erős a következő két számomban" - értékelt a döntő után Hosszú Katinka az M4 Sport kamerája előtt.

Férfi 50 méteres pillangóúszás, döntő:
1. Caeleb Dressel (amerikai) 22.57
2. Nicholas Santos (brazil) 22.78
3. Michael Andrew (amerikai) 22.79
4. Dylan Carter (trinidadi) 22.85
5. Thomas Ceccon (olasz) 22.86
6. Szabó Szebasztián (magyar) 23.01
7. Benjamin Proud (angol) 23.08
8. Tzen Wei Teong (szingapúri)

Női 200 méteres vegyesúszás, döntő:
1. Alex Walsh (amerikai) 2:07.13
2. Kaylee McKeown (ausztrál) 2:08.57
3. Leah Hayes (amerikai) 2:08.91
4. Rika Omoto (japán) 2:10.01
5. Anastasia Gorbenko (izraeli) 2:11.02
6. Seoyeong Kim (koreai) 2:11.30
7. Hosszú Katinka (magyar) 2:11.37
8. Mary-Sophie Harvey (kanadai) 2:12.77