Egy lépés kellett volna még, Piros Zsombor nem jutott fel a wimbledoni főtáblára

tennis Horizontal
Zsombor Piros of Hungary serves against Thanasi Kokkinakis of Australia during their men's singles tennis match of the 2022 Davis Cup Qualifier between Australia and Hungary in Sydney on March 5, 2022. (Photo by Muhammad FAROOQ / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Piros Zsombor négy játszmában kikapott a wimbledoni teniszbajnokság selejtezőjének csütörtöki harmadik fordulójában, így nem jutott főtáblára.

A magyar játékos a kvalifikáció utolsó körében azzal a kazah Mihail Kukuskinnal (160.) találkozott, akivel a selejtező előtt együtt edzett, és aki pályafutása legjobbjaként 39. is volt az ATP-rangsorban.

Az 1 óra 14 perces első szett nagy küzdelmet hozott, amelyben Kukuskin 2:1-es előnyét követően brékelt, de a Davis Kupa-válogatott Piros erre gyorsan válaszolt, és egyenlített. A csata így eljutott a rövidítésig, amelyben a kazah 3-0-ra meglépett - a magyar teniszező az első két szervapontját elveszítette -, 5-1-nél pedig nagyon közel került a szettelőnyhöz, amit nem szalasztott el.

A 22 éves Piros elbukott szervajátékkal kezdte a második játszmát, de ellenfele hiába lépett meg ezt kihasználva 2:0-ra, a 2017-es Australian Open magyar junior bajnoka szépített, majd brékkel egyenlített. Ezt követően azonban már kevés ellenállást tudott kifejteni, és Kukuskin sorozatban megnyert négy gémmel a második szettet is "elvitte".

A magyar játékos a harmadik szettben is brékhátrányba került, ezúttal 2:2 után, de azonnal visszabrékelt - mint tette az első játszmában -, majd 5:4 után újabb brékkkel szépített.

A negyedik felvonás elején Piros első két adogatójátékát elveszítette, és bár egyet azonnal visszavett, 5:4-nél kazah riválisa a főtábláért adogathatott: Piros ekkor négy mérkőzéslabdát - ebből hármat egymás után - hárítva újra brékelt, de a rövidítésre "elfogyott", és végül 3 óra 34 perces küzdelem után kezet kellett nyújtania 34 esztendős ellenfelének.

A világranglistán 178. magyar játékos másodszor indult a londoni Grand Slam-torna kvalifikációjában, 2017-ben az első körben búcsúzott, a mostani selejtezőt megelőzően akkor játszott legutóbb tétmeccset füves borításon. Piros az első körben 40 perc alatt kerekedett a selejtezőben tizedik kiemelt német riválisa, Mats Moraing (123.) fölé, a második fordulóban pedig a brazil Matheus Pucinelli de Almeidát (227.) búcsúztatta.

A főtáblára jutásért három mérkőzést kell nyerni a selejtezőnek hagyományosan otthon adó Roehamptonban, ahol a nők között csütörtökön (ma) még Babos Tímea lép pályára.

A legjobb 128 mezőnyének alanyi jogon öt magyar - Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma - a tagja.

Eredmény, selejtező, 3. forduló (a főtáblára jutásért):
Mihail Kukuskin (kazah)-Piros Zsombor 7:6 (7-3), 6:2, 4:6, 7:6 (7-0)