Megdőlt a kerékpáros női egyórás világcsúcs - videó

cycling Horizontal
Dutch rider Ellen Van Dijk races during her world hour record attempt in the Velodrome Suisse, an indoor velodrome in Grenchen, northern Switzerland on May 23, 2022. - Ellen van Dijk attempts to break the world hour record record of 48,405 kilometers on May 23, 2022, on the track of the Velodrome Suisse in Grenchen. (Photo by GABRIEL MONNET / AFP)
Vágólapra másolva!
Ellen van Dijk 49,254 kilométerrel megdöntötte a kerékpározás női egyórás világcsúcsát hétfőn a svájci Grenchenben.

A 35 esztendős holland bringás a brit Joss Lowden tavaly szeptemberben, ugyanezen a pályán felállított 48,405 kilométeres csúcsának megdöntésére készült speciális festésű kerékpárjával, amelynek telikerekei óra mintázatúak voltak.

A scratch 2008-as világbajnoka, országúton időfutamban vb- és Eb-aranyérmes van Dijk erősen kezdett, már az első tíz kilométer megtétele után közel egy körre elegendő különbséget dolgozott ki, fél óra elteltével pedig 42 másodperccel volt jobb a részideje a Trek-Segafredo bringásának.

A végéhez közeledve, 51 perc után már egy perccel volt gyorsabb a részidő, végül 49,254 kilométert tekert hatvan perc alatt van Dijk.

Az új csúcstartó elárulta: fantasztikus volt az egész folyamat a felkészüléssel együtt, és rendkívül élvezte a lehetőséget.