Vágólapra másolva!
Május 6-án Budapestről rajtol a Giro d'Italia kerépáros körverseny, melynek történetében először lehet ott a mezőnyben három magyar versenyző. Egyikük Peák Barnabás, aki első háromhetesén állhat rajthoz.

A 23 éves kerékpáros legutóbb 2019 júliusában adott interjút az Origónak, amikor aláírta első profi szerződését az ausztrál Mitchelton-Scott csapathoz. A csapat azóta már nevet váltott, és BikeExchange - Jayco néven található meg a mezőnyben, de immár a magyar sportoló nélkül, aki tavaly decemberben aláírt a szintén a legmagasabb osztályba, a World Tourba tartozó Intarmarché-Wanty-Gobert Matériaux sorába.

"Rendszerint nyáron szoktak igazolni a csapatok, úgyhogy az én váltásom némileg rendhagyó volt az év utolsó napjaiban. Habár az is igaz, hogy az elmúlt két év pandémiás időszakában olyan is előfordul, hogy áprilisban vált valaki csapatot" - mondta az Origónak három nappal a Nagy Rajt előtt, már a csapat budapesti szállodájából nyilatkozva Peák Barnabás.

Arra a kérdésre, hogy mivel gazdagodott a Mitcheltonnál töltött két szezon alatt, meglehetősen szűkszavúan válaszolt, amiből kikövetkeztethető, hogy nem a legjobb hangulatban hagyta ott az ausztrálokat.

"Versenytapasztalattal és versenykilométerekkel mindenképpen gazdagodtat, és persze sokat tanultam az ott töltött idő alatt. Azt láttam, hogy mit hogy nem kellene csinálni, akár a menedzsment, akár az én oldalamról. De most már nem szeretnék visszafelé nézni, csak a jelenlegi csapatomra koncentrálok."

A csapatváltást a fiatal bringás menedzsere intézte, de mindkét fél nyitott volt az együttműködésre. Ausztrálból belga csapatba került, és érezhető a különbség.

tJó a hangulat, igaz, azt mondják, az már érkezésem előtt is jó volt. Nincs szükség semmilyen csapatépítő akcióra, mert a közös versenyek azok, amik összekovácsolják a csapatot. Profik vagyunk mindannyian, tisztában vagyunk vele, hogy egy jó közösségben lehet jó eredményeket elérni."

A Wanty Giro-nyolcasa:

A magyar bringás a szezon elején megtartott tíznapos edzőtábort leszámítva egyedül végzi a felkészülést a spanyolországi Gironában, ahol él. "Sok tavalyi csapattársam lakik ott, jók a körülmények, nincs nagy forgalom, nyugodtan lehet felkészülni a versenyekre" - indokolja a döntését.

Peáknak, akárcsak az EOLO-Kometa versenyzőjének, Fetter Eriknek, ez lesz az első háromhetes versenye, és már megvan a szerepe a csapatban.

"Biniam Girmaynak (a csapat eritreai sprintere - a szerk.) leszek a felvezető embere. Emellett persze az a cél, hogy befezzem a Girót, és tapasztalatokat gyűjtsek a jövőre nézve.

- mondta a sportoló, aki, például Fetterrel ellentétben már télen tudta, hogy benne lesz a Giro-keretben. Meglátása szerint előző csapatában nem kapta volna meg ezt a lehetőséget.

Biniam Girmay az első fekete-afrikai kerékpáros, aki WT-versenyt nyert:

A budapesti Nagy Rajt Peáknak is extra motivációt jelent. "Ez valóban egy különleges élmény lesz számomra is, nagyon várom már. Valter Attilával viszonylag sokat beszélünk, Fetter Erikkel pedig ugyanabbanan a szállodában lakunk, épp egy félórája beszélgettünk. Végre nem egyedül leszünk magyarok a mezőnyben, mint a legtöbb versenyen, tudunk menet közben kicsit beszélgetni, egy többnapos, pláne egy három versenyen keresi is az ember a társaságot, hogy kivel tud beszélgetni. Szóval, hogy most hárman is leszünk, az még egy extra extrán."

A mezőnyt egyébként már nem olyan szemmel nézi, hogy kit kell tisztelni, vagy kivel lehet barátkozni, ma már mindenki ugyanúgy ellenfélnek számít, akivel szemben egy sprintben odateszi magát függetlenül attól, hogy mekkora neve van.

Peák Barnabásnak fontos szerepe lesz csapata stratégiájában Forrás: SEG Cycling

"A norvég Alexander Krsitoffal nagyon jóban lettünk, mióta csapattársak vagyunk, de a másik felével nem foglalkozom,

Egyelőre a márciusi hollandiai Profronde van Drenthe Peák kedvenc versenye, ahol második lett, de "remélem, hogy három hét múlva már ez a Giro lesz a legkedvesebb emékem".