Vágólapra másolva!
A hétvégén Magyarországról induló Giro d'Italia második, szombati szakaszának Budapest belvárosa ad otthont, és mivel a kerékpárosok egyenként teljesítik majd a 9,2 kilométeres távot, ezért mindenkit jól szemügyre lehet majd vételezni.

Fantasztikus hangulatban, óriási érdeklődés közepette vette kezdetét a 2022-es Giro d'Italia. A Budapesten, illetve Visegrádon készült képeinket figyelve egyik jelző sem nevezhető túlzásnak, a Giro-láz az egész országot elkapta, és szerencsére egész hétvégén nem engedi el.

A második szakasznak a helyszíne Budapest lesz, a 9,2 kilométeres egyéni időfutam az egész várost átszeli. A világ legjobb kerékpárosai a Hősök teréről indulnak majd el és az Andrássy útról egy kis kitérővel a Nyugati pályaudvart megkerülve a Parlament irányába tartanak majd.

Onnan a Margit hídon tekernek át Budára, ahol a Bem rakparton majdnem a 0. kilométerkőig egyenes út vezet a számukra, de mielőtt elérnék a Széchenyi István teret, egy jobb kanyart vesznek. Ott a Ponty utcában rögtön egy 10-14 százalékos meredekségű fal várja őket, mielőtt elérik a Várban a Dísz tér és a Halászbástya körül meghúzott célvonalat.

Azt, hogy a versenyzők milyen sorrendben vágnak neki a főváros utcáinak, a pénteki visegrádi befutón elért eredmény határozza meg. Az ottani utolsóként célba érő Harm Vanhoucke indul elsőként pontban 14:00-kor, a Fellegvárnál óriási győzelmet arató Mathieu Van der Poel pedig 16:55-kor zárja a sort.

Újabb nagy erőpróba vár a magyar bringásokra a Giro d'Italián Forrás: Csudai Sándor - Origo

A verseny így is nagyon intenzív lesz, az indítási különbség egy perc lesz a bringások között.

Peák Barnabás 14:09-kor, Fetter Erik 15:04-kor, Valter Attila 16:27-kor vág neki a szűk tíz kilométeres távnak.

Nagyjából alig 12-15 perc kell majd, hogy a versenyzők felérjenek a Budai Várba, így érdemes lesz jól megválasztani, hogy honnan buzdítsuk kedvenceinket.

A rajt és a cél területe mellett jó pontnak tűnik a Margit híd, a Parlament környéke, a Nyugati téri felüljáró, vagy éppen a Ferdinánd híd a szurkolásra, de nem lennénk meglepve, ha mindkét oldalon végig állnának majd érdeklődők a kordonok mellett. Egy picit olyan lesz ez, mint amilyen a 2010-es években a Nagy Futam volt a belvárosban, csak most egy másik Száguldó Cirkusz foglalja el a budapesti utakat.

Szombaton egyenként vág majd neki a mezőny a budapesti utaknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami közös a két eseményben, hogy a sztárparádé ezúttal is garantált lesz, akik közül számos fantasztikus képességű bringást megcsodálhatunk. A teljesség igénye nélkül:

  • Mark Cavendish (rajt: 14:28)
  • Arnaud Démare (15:35)
  • Caleb Ewan (15:40)
  • Miguel Ángel López (16:17)
  • Richie Porte (16:26 - Valter Attila előtt közvetlenül)
  • Alejandro Valverde (16:30)
  • Tom Dumoulin (16:31)
  • Simon Yates (16:32)
  • Mikel Landa (16:33)
  • Romain Bardet (16:34)
  • Vincenzo Nibali (16:35)
  • Joao Almeida (16:42)
  • Richard Carapaz (16:50)

Közülük nem mindenkinek erőssége az egyéni időfutam - ami teljesen más képességeket igényel, mint mondjuk a hegyre fel való tekerés, vagy éppen egy sprint -, de néhányuk azért tud benne kiemelkedőt nyújtani.

Nekik jöhet jól az, hogy a Budai Várba kell feltekerniük a végén, és nem egy teljesen sík kronó a penzum. A legnagyobb esélyesnek Tom Dumoulin és Joao Almeida tűnnek, de a versenyszám sztárja, Filippo Ganna távollétében sok meglepetésre készülhetünk, amelyekről hiba lenne lemaradni!

A budapesti Giro-rajttal az Origo Sport kiemelten foglalkozik. Az összes friss hír és érdekesség egy helyen IDE KATTINTVA olvasható!

!!! Az időfutam miatti szombati útlezárásokról ITT lehet tájékozódni!