Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A holland Mathieu van der Poel nyerte a Budapestről rajtoló Giro d'Italia első szakaszát, amely a visegrádi befutóval ért véget. A szakaszt rengeteg szurkoló követte a helyszínen, a visegrádi emelkedő gyakorlatilag teljesen megtelt emberekkel.

A mezőny ideges volt, az utolsó kilométereken több bukás is volt, az egyikbe a Kométa magyar versenyzője Fetter Erik is belekeveredett. A szakasz után Valter Attila mondta el, mit érzett az első magyarországi etapon.

„Nem voltam rossz helyen az emelkedőn, Alejandro Valverde mellett mentem, talán a kelleténél jobban meg is nyugodtam ettől. A bukás után még sikerült egész sokat előznöm, megtettem, amit tudtam.

Erősnek érzem magam, ami jó jel. Igyekeztem biztonságban maradni inkább a végén, mert láttam, hogy nincs olyan sok esélyem. Lesz még jó lehetőségem az olasz szakaszokon is" – mondta a Groupama FDJ versenyzője, aki néha úgy érezte, mintha álmodna.

Valter Attila a 29. helyről várja a folytatást Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Hihetetlen volt a szakasz, az első 50 kilométeren mintha álmodtam volna. Jobban alakult a szakasz, mint vártam, nem számítottam ekkora szeretetre. Jók voltak a lábaim a végén, de közel volt a bukás mellettem.

A 29. hellyel nem vagyok elégedetlen, ennyire jól sosem kezdtem még Grand Tourt, mindig hátulról kellett felzárkóznom. Szerettem volna valami maradandót alkotni, de ez nélkülem is sikerült, ez a szakasz már így is maradandó lett.

Holnap csak az élvezet lesz a középpontban. Ma is tudtam élvezni a szakaszt, de Esztergomtól már idegesség és stressz is volt. Holnap próbálom majd az egészet kiélvezni, jó időfutamot szeretnék, hogy biztosítsam magam, hogy jó a formám. Nem az összetett a lényeg, 100 százalékot adok majd az időfutamon is, de nem fogok kockáztatni pár másodpercért. Szeretném kiélvezni az időfutamot, próbálom felemelni a fejem, és néha körbenézni majd."

A legjobb magyar versenyző Valter Attila lett, aki a győztessel azonos idővel a 29. helyen ért célba. Fetter Erik még Visegrád előtt sajnos elesett, így ő 2:22 perc lemaradással a 112. pozícióban zárt.

Szombaton újabb magyarországi etap, a 9,2 kilométeres budapesti egyéni időfutam következik, az első induló 14 órakor rajtol a Hősök teréről. A 105. Giro d'Italia mezőnye 3445,6 kilométert teker, amíg célba ér május 29-én a veronai időfutamon.

Eredmények:
1. szakasz, Budapest-Visegrád, 195 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:35:28 óra
2. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain Victorious) a.i.
...29. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4 mp hátrány
...112. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 2:22 p h.
...167. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) 5:33 p h.

Mindent egy helyen az Eb-ről