Vágólapra másolva!
Gyakran a profi sportolókat hősként bálványozzák, miközben az igazi hősök az életüket kockára téve a frontvonalon harcolnak a szabadságért. Azonban akad néhány sportoló, akik mindkét területen hőssé vált. Az orosz-ukrán háború kapcsán összegyűjtöttük a leghíresebb sportolókat, akik fegyvert ragadva a frontvonalon szolgáltak.

Hazájukért életüket kockáztatják az ukrán sztárok

Az Ukrajnában zajló háború a sportvilágra is alaposan rányomta a bélyegét. Több ukrán sportoló pénzügyi támogatással segíti hazáját a nehéz helyzetben, ám vannak akik nem érték be ennyivel és fegyveres szolgálatra jelentkeztek. Köztük talán a leghíresebbek a Klicsko-testvérek. Vlagyimir már február elején belépett a hadseregbe, amikor az első hírek érkeztek afelől, hogy az oroszok az ukrán határhoz közel állomásoznak.

Vlagyimir Klicsko a hamburgi Universum bokszklub sportolója volt a 90-es évek végén, amikor profi karrierjébe kezdett. Előtte megnyerte az amatőrök közt 1996-ban az olimpiai aranyat nehézsúlyban. Az ukrán sztárbokszoló 2004 és 2015 között egyeduralkodónak számított az ökölvívásban, végül Tyson Fury győzte le egy emlékezetesen emccsen, így elveszítette a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) nehézsúlyú világbajnoki övét, továbbá a Bokszvilágszövetség (WBA) szuper-világbajnoki státuszú övét is. Két évvel később Anthony Joshua ellen tért vissza a ringbe, ám az angol kiütötte, nem sokkal később pedig bejelentette visszavonulását, így a visszavágóra már nem került sor.

Vlagyimir Klicsko rendszeresen oszt meg képeket és videókat a frontvonalról Forrás: Instagram/klitschko

Vlagyimir testvére, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát.

de nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat" – mondta Vitalij Klicsko.

A veretlenül visszavonult bokszlegenda felkészült a legrosszabb forgatókönyvre is, ugyanis szerinte ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

A Klicsko-testvérek már évek óta felhagytak a profi karrierjükkel, ám a boksznál maradva a jelenkori ökölvívás nehézsúlyú királya szintén ukrán. Az olimpiai bajnok és egykori cirkálósúlyú bajnok Olekszandr Uszik a sportág kiemelkedő alakja. Kérdésessé vált tehát, hogy mi lesz a címeivel és a saját karrierjével, mivel katonaként harcol a háborúban.

Anthony Joshua legyőzője a bevonulásakor kijelentette, hogy országa és becsülete fontosabb minden ringben folytatott küzdelemnél, azonban március végén felfüggesztette a katonai szolgálatát, hogy felkészülhessen a Joshua elleni visszavágóra, melyre már a nyáron sor kerülhet.

Egy másik olimpiai bajnok bokszoló Vaszilij Lomacsenko sem sokáig tétlenkedett, ő is beállt a hadseregbe, mégpedig Bilhorod-Dnyisztrovszkih térségében, ahol 34 éve született. Lomacsenko 2008-ban pehelysúlyban, 2012-ben könnyűsúlyban lett aranyérmes, most alapesetben az ausztrál George Kambosos Jr. ellen készülne a június elején rendezendő profi címmeccsére. Az ukrán öklözőnek Uszikhoz hasonlóan szintén felajánlották a lehetőséget, hogy külön engedéllyel félbeszakítsa a szolgálatát, azonban ő ezt nem fogadta el, és maradt harcolni Ukrajnában.

Nem csak ökölvívók és küzdősport múlttal rendelkező sportolók vonultak be hazájukért a hadseregbe.

A Magyarországon élő ukrán teniszező, Szerhij Sztahovszkij semmit sem tudott a harcról, ez azonban nem akadályozta meg, hogy szolgálatra jelentkezzen.

A Budapesten élő teniszező soha nem gondolta volna, hogy egy nap fegyverrel a kezében fog járőrözni a szülővárosában Forrás: AFP/Sergei Supinsky

– mondta a 36 éves sportoló, akinek magyar a felesége.

Márciusban a moldovai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság közepén a Sheriff Tiraspol ukrán edzője, Jurij Vernydub szintén úgy döntött, hogy otthagyja a csapatát és beáll a seregbe. Jurij Vernydub neve több okból is ismert lehet hazánkban is. Az 56 éves szakember tavaly ősszel még azzal hívta fel magára és klubjára a figyelmet, hogy a Bajnokok Ligája-csoportkörében hatalmas meglepetésre legyőzte a Real Madridot a Santiago Bernabeu stadionban.

Az ukrán edző történelmi sikereket ért el a Sheriff Tiraspol csapatánál, amelyet BL-csoportkörbe vezetett Forrás: AFP/Javier Soriano

Vernydub egy interjúban elmondta, hogy a fiával folytatott telefonos beszélgetés késztette arra, hogy katonának álljon.

– árulta el a futballedző.

Bár Vernyidub nem rendelkezik kellő tapasztalattal, mégis úgy érezte, hogy nem a védelemben a helye, inkább a tüzérséghez kérte a felvételét.

Yuriy Vernydub (középen) szeptemberben még a Real Madrid legyőzését ünnepelte, most hazája szabadságáért harcol Forrás: Twitter

Februárban még a téli olimpián, márciusban már a fronton

A világbajnok sílövő, Dmitro Pidrucsnij is csatlakozott az Ukrán Nemzeti Gárdához, mindössze egy héttel azt követően, hogy versenyzett a pekingi téli olimpián. A 30 éves biotlonista azt mondta, nem fél semmitől, és mindenáron megvédik Ukrajnát az oroszoktól. Pidrucsnij a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es téli olimpián is részt vett, hozzá hasonlóan a férfi párbajtőrözők világranglistáját vezető Ihor Reizlin is katonának állt, így a márciusi budapesti Grand Prix-viadalon nem is vett részt.

Pidrucsnij számára nem újdonság, hogy fegyvert kell ragadnia Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Bednyakov

Az Arsenal egykori védője, Oleg Luzsnyij volt az első ukrán, aki megnyerte a Premier League-t. Visszavonulását követően Angliában telepedett le, ott is szeretne edzősködni, ám ezeket a törekvéseket kénytelen volt félre tenni hazája miatt.

"Mint minden odaadó ukrán, én is Ukrajnában vagyok, és azon leszek, hogy megvédjem szülőföldünket.

– jelentette ki az egykori labdarúgó.

Oleg Luzsnyij pályafutása során 52 alkalommal lépett pályára az ukrán válogatottban Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A labdarúgásnál maradva az ukrán származású, de kanadai állampolgár kapus, Svyatik Artemenko is beállt az ukrán hadseregbe, hogy megvédje az országot. A 22 éves játékos Odesszában született, majd kétéves korában a szüleivel együtt Kanadába emigrált. Artemenko eddig pályafutása során csak Kanadában futballozott, ám

az ukrán másodosztályban szereplő FC Podillya januárban meghívta a kapust próbajátékra. A fiatal kapus jól szerepelt, így február 23-án alá írt új csapatához, mindössze egy nappal a háború kirobbanása előtt.

Az ukrán útlevéllel nem rendelkező focista lehetőséget kapott, hogy visszatérjen Kanadába, ám úgy döntött, hogy marad Ukrajnában és harcolni fog.

"Még csak eszembe sem jutott, hogy elmeneküljek az országból" – mondta Artemenko a CBC-nek.

A hírek szerint eddig három sportoló vesztette életét az orosz-ukrán háborúban.

Vitali Sapilo és Dmitro Martinyenko halálhírét megerősítette a játékosok szakszervezete, a Fifpro. Előbbi 21, utóbbi 25 évet élt. A biatlonos Jevhen Malisev mindössze 19 évesen vesztette életét szolgálat közben.

Hazafiasság, kötelesség: a tengerentúlról a hadseregbe

Az ukrán sportolók hazafiasságához hasonlót legutóbb talán húsz éve lehetett tapasztalni, amikor sorra álltak be az amerikai profi sportolók katonának. Pat Tillman a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Arizona Cardinals játékosa volt 1998 és 2001 között. Tillmannek minden adottsága megvolt, hogy sportága legnagyobb sztárja legyen: 60 meccsen 247 szerelést és három interceptiont jegyzett.

Tillman 3,6 millió dolláros szerződéstől lépett vissza a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, hogy hazafiasságból belépjen az Egyesült Államok hadseregébe,

ahol a szárazföldi erők elitalakulatánál szolgált. A szépreményű sportoló 2004. április 22-én Afganisztánban vesztette életét, mindössze 27 évesen. A Pentagon először annyit közölt, hogy egy ellentámadást vezetett, amikor lelőtték. Ezüst csillag érdemmel tüntették ki, azt sugallva, támadás közben, hősként halt meg, az ellenséges erők lőtték le. Később a hadsereg beismerte, elhallgatták, hogy "baráti tűzben" halt meg, katonatársai lőtték le.

Tillman előtt fényes jövő állt, ám sportkarrierje helyett a hadsereget választotta Forrás: Getty Images via AFP/2004 Getty Images/Todd Warshaw

Van azonban ellenpélda is, hiszen a San Antonio Spurs egykori sztárja, David Robinson a pályafutása elején szolgált. Robinson az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiáján járt főiskolára, majd a diploma megszerzése után a haditengerészetnél szolgált. A Spurs 1987-ben draftolta a fiatal kosárlabdázót, de

1989-ig egyetlen meccsen sem játszott, mivel két évig a haditengerészetnél kellett szolgálnia.

Robinson mérnökként szolgált a georgiai Kings Bay tengeralattjáró-bázison, majd ezt követően kezdte el profi pályafutását, ahol két bajnoki címet szerzett az NBA-ben, a válogatottal pedig 1992-ben és 1996-ben is olimpiai aranyérmet nyert. 2009-ben bekerült a Hírességek csarnokába.

A tízszeres All Star-válogatott David Robinson kétszer nyert bajnoki címet a San Antonio Spurs csapatával Forrás: AFP/James Nielsen

Az egykori kiváló irányító, Mike Anderson a középiskola elvégzése után az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál szolgált, ahol felfedezték a tehetségét. Felajánlották neki, hogy játsszon az Mt. San Jacinto Junior College-ban, ami lehetőséget nyújtott neki az Utah-i Egyetemre. Anderson 2000-ben kiérdemelte az év újoncának járó díjat az NFL-ben, pályafutása során a Baltimore Ravens és a Denver Broncos csapatában játszott, utóbbiban egy szezon alatt 1487 yardot futott.

A New England Patriots játékosa, Joe Cardona a haditengerészet egyetemére járt, így kötelező hadi szolgálat várt volna rá, de kivételt tettek vele, és elengedték az NFL-be.

Az NBA-ben címvédő Milwaukee Bucks legnagyobb sztárja, Giannis Antetokounmpo Görögországban született nigériai szülök gyermekeként. Bár a Görög szörny becenevű kétszeres MPV nem harcolt a frontvonalon, érdemes megjegyezni, hogy karrierje elején, 2016 júniusában be kellett vonulnia a seregbe a szintén kosárlabdázó testvérével, Thanasisszal, hogy teljesítsék kötelező katonai szolgálatukat, amit aztán külön engedéllyel három hónapra csökkentettek.