Nem zárhatja ki a szánkószövetség az orosz sportolókat

China Olympics 2022 Luge Men 2022 Olympic Games Beijing 2022 Olympics XXIV Olympic Winter Games Horizontal
8105381 05.02.2022 Russian Olympic Committee's Aleksandr Gorbatcevich competes in the men's luge singles run during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the National Sliding Centre in Yanqing, China. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) választott bírósága elfogadta az orosz szövetség fellebbezését, amelyet a sportolóik és sportvezetőik kizárásáról szóló határozattal szemben nyújtottak be.

Ez az első eset, hogy egy nemzetközi sportági szövetség az oroszok javára dönt a február 24-én Ukrajna ellen indított háborút követő a sport világát is érintő általános szankciók sorában, írja az Insidethegames.biz oldal.

A Ben Heijmeijer holland jogász (aki a holland szánkószövetség alelnöke is egyben) által vezetett testület döntésének értelmében az orosz szövetség (FSSR) visszakapja tagságát a FIL-ben, ugyanakkor a vezetőségben szerepet vállaló orosz tagok kizárása érvényben maradt.

Az orosz Alekszander Gorbatcevics a februári pekingi téli olimpia férfi szánkóversenyének egyik futamában Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a választott bíróság állásfoglalása szerint a FIL döntésének nem voltak meg a kellő jogi alapjai, azok kizárólag politikai indíttatásból születtek, és a Nemzetközi Szánkó Szövetség végrehajtó bizottsága túllépte a hatáskörét, amikor úgy zárt ki sportolókat, hogy azok semmilyen fegyelmi vétséget vagy szabálysértést nem követtek el.

A TASZSZ orosz hírügynökség az ország első, a sportpolitika feletett aratott győzelmeként üdvözölte a döntést, ugyanakkor biztosra vehető, hogy az eljárásban még újabb fordulatok várhatóak, hiszen az orosz agresszió továbbra is folytatódik Ukrajna területén.