Vágólapra másolva!
A belgrádi fedett pályás világbajnokság szombati napján Illovszky Dominik képviselte a magyar színeket. A fiatal sprinter a 60 méteres síkfutás előfutamában állt rajthoz.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

A 20 éves tehetséget a harmadik előfutamában láthattuk, és a 6-os pályán futva szépen helyt állt a világ minden tájáról érkezett ellenfeleivel szemben.

A futama ráadásul kimondottan erősre sikerült, a közvetlenül előtte végző atléták is az általa nemrég beállított 6.63-as U23-as magyar rekordjánál jobb idővel értek célba. A BHSE fiatalja 6.67-et futott, amivel futamában a hatodik, összesítésben a 27. pozícióban zárta élete első felnőtt világeseményét.

Az alig 20 esztendős Illovszky Dominik szépen helyt állt élete első felnőtt világversenyén Forrás: Szendrei Zoltán

Természetesen elégedett vagyok azzal, hogy kijutottam, szerettem volna egy picivel jobb eredményt, de ez most így sikerült" – beszélt élményeiről Illovszky Dominik.

„Idén nincs korosztályos világverseny az U23-as korosztályomnak, ezért az idei felnőtt Európa-bajnokságra készülünk ugyan, de én nem azt, hanem inkább a jövő évi U23-as Eb-t céloznám meg" – tekintett előre a közeljövőre a magyar atlétika egyik legnagyobb ígérete.

A férfi 60 métert előzetesen az olimpiai bajnok Lamont Marcell Jacobs és a világbajnok Christian Coleman párharcaként harangozták be. Mindketten könnyed futással biztosították a helyüket a délutáni következő körbe. Jacobs 6.53-at, Coleman 6.51-et futott.

Szintén szombat délelőtt állt volna rajthoz Kozák Luca is 60 méteres gátfutásban, azonban magyar csúcstartó kiválóságunk egy kisebb sérülés miatt nem kockáztatta meg a rajthoz állást. Az olyan hosszú távú céljai miatt, mint amilyen a nyári müncheni Európa-bajnokságon való minél sikeresebb részvétel stábjával a visszalépés mellett döntöttek.

Távollétében a szám első körében Cyréna Samba-Mayela futotta a leggyorsabb időt 7.91. A délelőtt drámája a táv idei legjobb eredményének birtokosának, Danielle Williamsnek a nevéhez fűződött, aki az élen haladva belerúgott a negyedik gátba, az ötödiket kettétörte. Ennek következtében úgy lelassult, hogy nem zárt a legjobb háromban, így kiesett.

Hihetetlenül szoros küzdelem várt a férfi hétpróbázókra a második napon. A pénteki négy versenyszámot követően az olimpiai bajnok Damian Warner és a svájci Simon Ehammer között alig két pont volt a különbség.

Damian Warner gátfutása parádésra sikerült hétpróbában, az utolsó szám előtt mégis hátrányba került Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

A kanadai 60 méteres gátfutásban elég csúnyán belerúgott az utolsó előtti gátba, de 7.61-gyel így is 14 századdal jobb volt, mint svájci riválisa. Warner eredménye új hétpróbás versenyszámcsúcs – egy olyan idő, amivel a „főállású" gátfutók között is jó esélye lenne egy kört menni.

Rúdugrásban Ehammer jobb volt, mint Warner, így a svájci 5.10 méteres teljesítményével az utolsó, szombati esti 1000 méter előtt 23 ponttal átvette a vezetést.

Az alig 20 éves Yaroslava Mahuchikh a tavalyi Eb-címe után világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett fedett pályán Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A délelőtt egyetlen döntője a női magasugrás volt, ami a két ukrán esélyes miatt különösen érdekesnek ígérkezett. A hazájukban dúló orosz-ukrán háború sem tudta kizökkenteni Yaroslava Mahuchikhot, aki 2.02 méteres ugrásával - ami egyébként a világ idei legjobbja - megnyerte az aranyérmet.

A női 800 méter selejtezőjében az etióp Habitam Alemu (2:01.12), a férfi 1500 méter selejtezőjében honfitársa, Samuel Tefera jutott be a legjobb idővel a másnapi fináléba (3:37.05). Igaz, utóbbi számban a világrekorder Jakob Ingebrigtsen csak annyit adott ki magából, amennyire szükége volt az első kör sikerrel való abszolválásához.