Vasárnap délután sem maradtunk világrekord nélkül a belgrádi világbajnokságon

Armand Duplantis atlétika rúdugrás
Sweden's Armand Duplantis holds Serbia and Sweden flag as he celebrates after winning and breaking the new world indoor record in the men's pole vault during The World Athletics Indoor Championships 2022 at the Stark Arena, in Belgrade, on March 20, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar csapatból utolsóként a távolugró Nguyen Anasztázia versenyét rendezték meg a belgrádi fedett pályás világbajnokságon, aki szépen helyt állt távolugrásban. A vasárnap esti, záró programban olyan világklasszisokat láthattunk szárnyalni, mint Grant Holloway és Armand Duplantis.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

Már csak egy rövid, de annál tartalmasabb program várt ránk Belgrádban a téli időszak legnagyobb atlétikai világversenyén. Ez a Stark Arenában összegyűlt nézősereg számán is meglátszódott, akik kb. 12-13 ezren jöttek ki buzdítani a földkerekség legkiválóbb atlétáit.

A közönség már a délelőtt csodát láthatott, amikor a venezuelai Yulimar Rojas megdöntötte a saját maga által tartott világrekordot hármasugrásban. A 15,74 méterrel aranyérmet nyerő legenda mellett magasugrásban is jó versenyt láthattunk, ami a dél-koreai Woo Sang-hyeok sikerével zárult és a Selemon Barega győzelmét hozó férfi 3000 méter sem okozott csalódást.

Nguyen Anasztázia a 13. helyen zárta a távolugrást Forrás: Makó Éva, MASZ

A magyar csapatból utolsóként Nguyen Anasztáziát láthattuk a szerb fővárosban pályára lépni. A 29 éves atléta tizedikként ugorhatott távolugrásban és a 13. helyen zárt.

Az MTK Budapest kiválóságának a legnagyobb eredménye a második sorozathoz volt köthető, amikor 6,39 méterre ugrott. Az aranyérem a hazaiak büszkeségének, Ivana Vuleta Spanovicnak a birtokába került, aki egyedüliként ugrott hét méter felett (7,06 m).

Kicsit több mint egy hete már versenyeztem itt, így meg tudtam szokni azt, hogy ez egy épített pálya. Engem nem zavart, hogy kicsit dobogott, de tény, hogy ehhez kell egy kis idő, amíg ráérez az ember" – értékelt a magyar atléta.

„Mi később kezdtük a felkészülést az olimpia miatt, kaptunk egy hosszabb pihenőt, így a versenyzést is később kezdtük. Két nap pihenés vár rám, aztán el is kezdjük a felkészülést a szabadtérre" – mondta Nguyen Anasztázia, aki sok más atlétához hasonlóan a müncheni Európa-bajnokságot tűzte ki maga elé célversenynek.

Nem maradtunk világrekord nélkül a délutáni/esti programban sem, Yulimar Rojas világcsúcsdöntése után ezúttal Grant Holloway állította be saját 7.29-es világcsúcsát már az elődöntőkben. Az amerikai klasszis a fináléban 7.39-es futással biztosította vb-címét.

A nők 800 méteres versenyében Ajee Wilson nem adott esélyt senki másnak az első helyre. Az amerikai középtávfutó 1:59.09-es eredményével az egyetlen volt a mezőnyben, aki két percen belül ért célba.

A férfiak rúdugrásában az 5,85 méteres magasság volt az, ami megrostálta a mezőnyt. Ezen már csak az olimpiai bajnok Armand Duplantis mellett Christopher Nielsen, Thiago Braz és Valentin Lavillenie jutott csak át a léc felett.

A még mindig csak 22 éves sztár győzelméhez ezúttal sem férhetett kétség. Sőt, 6,20 méteres teljesítményével megdöntötte a saját maga által nemrég felállított világrekordot. Duplantis ugyanúgy csinálja, mind Szergej Bubka, mindig csak egyetlen centimétereket javít a valaha volt legjobb eredményen.

Armand Duplantis 6,20 méterre javította az eddig is saját maga által tartott világrekordot Forrás: World Athletics

A férfiak 1500 méteres versenyében az olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsent remek taktikával legyőzte az etióp Samuel Tefera, aki megvédte vb-címét. Az újabb nagy győzelmet arató futó 3:32.77-es új fedett vb-rekorddal diadalmaskodott.

A női 4x400 méteres váltó hihetetlenül szoros küzdelmet hozott. Az első négy helyezett között alig 23 századmásodperc döntött Jamaica javára (Junelle Bromfield, Janieve Russell, Roneisha McGregor, Stephenie Ann McPherson). A második helyen Hollandia, a harmadikon Lengyelország csapata ért célba. Éppenhogy, de lemaradt a pódiumról az amerikai váltó.

Hihetetlenül szoros veresnyt hozott a női 4x400 méteres váltófutás döntője is Forrás: www.starsport.rs/Srdjan Stevanovic

A férfiak 4x400-as váltófutását a Julian Watrin, Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Kevin Borlée összetételű négyes 3:06.52-es idővel. Az ezüstérem Spanyolország, a bronzérem Hollandia birtokába került.

A fedett vb éremtáblázatát a futószámokban vitézkedő Etiópia nyerte meg 4 arany, 3 ezüst és 2 bronzéremmel. A legtöbb érmet az USA gyűjtötte 19 medállal, egyedüli csapatként kétszámjegyű érmet szerezve. Összesen 31 nemzet szerzett érmet a három nap folyamán, közülük 20 ország nyert vb-címet.

Az ötfős magyar csapatból Kozák Luca sérülés miatti visszalépése miatt csupán négyen vettek részt a belgrádi világbajnokságon, korábban Vindics Balázs a 17. lett 800 méteren, Illovszky Dominik a 27. helyen zárt 60 méteres síkfutásban, Szeles Bálint pedig a 35. pozícióban végzett 60 méteres gátfutásban.