Vágólapra másolva!
A rövidpályás gyorskorcsolyázóink közül férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry a negyeddöntőben búcsúzott. Liu Shaoang viszont végig magabiztosan menetelt a döntőbe, ahol fantaszikus versenyzéssel olimpiai bajnok lett a pekingi téli ötkarikás játékokon, vasárnap! Liu Shaoang sporttörténelmet írt, ugyanis az első egyéni magyar téli olimpiai aranyérmet szerezte. 

A short track csapat tagjai eddig két bronzérmet gyűjtöttek be a mostani játékokon, ezúttal a legrövidebb - egyben talán számukra a legerősebb - távon bizonyíthattak és próbálhatták meg elfeledtetni a kudarcot, amit a címvédő váltó döntőről való lemaradása jelentett.

A váltónak nem sikerült döntőbe jutnia, amit 500 méteren akartak feledtetni a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az 500 méter selejtezőjében a Liu fivérek futamgyőztesként, míg Krueger futammásodikként lépett a vasárnapi folytatásba. Ami mégis kissé aggasztó volt előzetesen, hogy

a vártnál gyengébb időeredmények miatt a magyarok csak a kedvezőtlenebb, kettes, hármas és négyes pozícióból rajtolhattak, aminek nagy jelentősége van a sprinttávon.

Bánhidi Ákos edző-menedzser a futam előtt így vélekedett a helyzetről:

- fogalmazott a tréner.

Ilyen előzmények mellett kezdődtek meg a negyeddöntők küzdelmei, elsőként a 2. futamban a négyes pályáról induló Liu Shaolin Sándor lépett a jégre a magyarok közül, méghozzá kínai, francia, olasz és lett riválissal. Az első rajt nem sikerült, a lett kiugrott, tapintható volt a feszültség. A második rajt már sikeres volt, a magyar versenyző jól rajtolt,

azonnal feljött a harmadik helyre, az utolsó kanyarban előzni akart, ami nem sikerült, így végül célfotó után csak a negyedik lett 40.700-s idővel, így nem jutott az elődöntőbe.

Liu Shaolin Sándot nem jutott az elődöntőbe Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Igazából ez volt a taktika, hogy kivárok az uccsó pillanatig. A legrosszabbra kellett felkészülnöm és ez történt. Harcoltam a végéig. Ez olyan, mint egy katonának, aki az utolsó csatában harcol. Sajnos nem leszek olimpiai bajnok. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. Nehéz feldolgozni,

megküzdöttem saját magammal. Ez egy bennem zajló háború volt. Remélem, Milánóban összejön" - mondta Liu Shaolin az M4 Sport kamerája előtt.

A harmadik futamban a kettes pályáról induló Krueger John-Henry volt érdekelt, aki orosz, belga, kazah és koreai riválissal küzdött. Itt sem sikerült az első rajt, így újra kellett indulniuk a versenyzőknek. A magyar kiválóság nem rajtolt jól,

visszacsúszott a negyedik helyre a rajt után, végül csak az ötödik lett 40.844-s idővel, és nem jutott az elődöntőbe.

A negyedik futamban Liu Shaoang lépett a jégre, és küzdött a két kanadai, egy-egy izraeli és amerikai riválisával a hármas pályáról indulva. Ebben a futamban is hibás volt a rajt, tényleg elképesztő volt a feszültség.

A magyar klasszis a rajt után harmadikként sorolt be, de utána hatalmasat ment, és az első helyen jutott az elődöntőbe 40.386-s idővel.

Liu Shaoang a futámában elsőként ért célba a negyeddöntőben Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az elődöntő második futamában volt érdekelt Liu Shaoang, aki kanadai, kínai, koreai és kazah ellenféllel lépett a jégre. Az első rajt nem sikerült, így jöhetett a második. A magyar versenyző az első pályáról indult, a kanadai meg tudta előzni, de

végül magabiztosan versenyezve simán, elsőként jutott a döntőbe 40.157-s idővel. Méghozzá a legjobb idővel, így az első pályáról indulhatott a fináléban is.

A döntőben, ahogy említettük, a legjobb pozícióból indulhatott Liu Shaoang, méghozzá kazah, orosz, kanadai és olasz riválissal. Elsőre hibás volt a rajt a döntőben is. A magyar versenyző kiválóan kapta el a rajtot másodjára, azonnal az élre állt,

végül elképesztő versenyzéssel olimpiai bajnok lett 40.338-s idővel-s idővel! Liu Shaoang sporttörténelmet írt, ugyanis az első egyéni magyar téli olimpiai aranyérmet szerezte.

Liu Shaoang olimpiai bajnok lett Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Szerintem a reakciómon nem látszik, mit értem el, min menten keresztül. Még mindig szótlan vagyok, nem tudom mikor fog leesni ez az egész.

Ez egy borzasztóan hosszú nap lesz. Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek. Remélem ez a siker Magyarországnak felejthetelen élményt okozott és öszehozta a nekünk szurkoló embereket" - nyilatkozta aranyérme átvétele után Liu Shaoang az M4 Sport riporterének.

"Sokáig vártanm a szerencsére itt Pekingben, úgy gondoltam balszerencsésen indult az egész. Pozitív lett a tesztem, később tudtam a többiek után utazni, furán éreztem magam.

- árulta el Ádó.

"Nagyon nyugodt voltam ma, már az első futamtól kezdve. Bennem volt a sok-sok tapasztalat, és ezeket jól fel tudtam használni.

Sanyival még nem nagyon tudtam beszélni, de remélem, hogy a csapat vár és nagyot ünneplünk a faluban, mert két nap pihenőnk van még a váltó B-döntőjéig."

Férfiak, eredmények, magyarok:
500 m, negyeddöntő
2. futam: Liu Shaolin Sándor, 40.700 - nem jutott az elődöntőbe
3. futam: Krueger John-Henry, 40.844 - nem jutott az elődöntőbe
4. futam: Liu Shaoang, 40.386 - elődöntőbe jutott

elődöntő
2. futam, Liu Shaoang, 40.157 - döntőbe jutott

döntő
1. hely, olimpiai bajnok: Liu Shaoang, 40.338