Noël a férfi műlesiklás olimpiai bajnoka, Kékesi 33. helyen végzett

Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES OLYMPIC GAMES ALPINE SKIING PODIUM MEDAL
Silver medallist Austria's Johannes Ewald Strolz (L), gold medallist France's Clement Noel (R), and bronze medallist Norway's Sebastian-Foss Solevaag (R) pose after the men's slalom at the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Yanqing National Alpine Skiing Centre in Yanqing on February 16, 2022. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Clément Noël nyerte a férfi műlesiklást a pekingi téli olimpián, ahol Kékesi Márton a 33. helyen végzett. A második futamra szikrázó napsütésben került sor, igaz, a szél továbbra is fújt a jancsingi Síközpontban.

Sokáig nem tudott senki igazán jó időt síelni a második körben, az első 15 versenyző után az a brit Dave Ryding vezetett, aki év elején megnyerte a brit sísport történetének első világkupa-futamát.
Három indulóval később az első csúszás után 13. svájci Daniel Yule jött egy közel tökéletes menetet, amivel a hatodik helyig jött előre.

Még nála is jobban síelt a francia Clément Noël, aki a leggyorsabb második futamot produkálta, és mint később kiderült, ez olimpiai bajnoki címet ért számára: hiába választotta el az első futam után a legjobb hármat mindössze hat századmásodperc egymástól, sem a norvégok, a világbajnok Sebastian Foss-Solevaag, valamint Henrik Kristoffersen, sem az első csúszás legjobbja, a kombinációban Pekingben aranyérmes osztrák Johannes Strolz nem tudta felvenni a versenyt a franciával. Közülük Kristoffersen még a dobogóról is lecsúszott.

Johannes Ewald Strolz, Clement Noel és Sebastian-Foss Solevaag Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Legutóbb 2006-ban, Antoine Dénériaz révén lesiklásban volt francia aranyérem alpesi síben, míg műlesiklásban 2002-ben Jean-Pierre Vidal tudott győzni.

Az első csúszás során 40. Kékesi Mártonnak ezúttal is a pálya első fele sikerült jobban, utána többször is hibázott, végül a 45 célba érkezőből a 33. lett.

Az izraeli színekben szereplő Szöllős Barnabás az első futam 28. helyezettjeként harmadikként jöhetett le a pályán, de nem sikerült túl jól a futama, összesítésben azonban végül így is a 23. helyen zárt.

Eredmény, férfi műlesiklás:
1. Clément Noël (Franciaország) 1:44.09 perc (1. futam: 54.30 mp/2. futam: 49.79 mp)
2. Johannes Strolz (Ausztria) 1:44.70 (53.92/50.78)
3. Sebastian Foss-Solevaag (Norvégia) 1:44.79 (53.98/50.81)
...33. Kékesi Márton 1:57.97 (1:01.85/56.12)