Eldőlt, folytathatja-e szereplését az olimpián a doppingügybe keveredett orosz műkorcsolyázónő

fskate TOPSHOTS Horizontal
Russia's Kamila Valieva competes in the women's single skating free skating of the figure skating team event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Capital Indoor Stadium in Beijing on February 7, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői határozata szerint a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeva elindulhat a női műkorcsolyázók versenyében a pekingi téli olimpián.

A 15 éves sztárkorcsolyázóról a csapatverseny után, február 8-án derült ki, hogy egy december végén adott mintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a csapatverseny érmeit nem adták át, s egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a 15 éves sportoló folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a CAS-nál, mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A lausanne-i székhelyű bíróság most jelezte, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

Valijeva indulhat a női műkorcsolyázók versenyében Forrás: AFP/Sebastien Bozon

"Az eredmény nagyon késői bejelentése nem a versenyző hibája" - emelte ki a CAS.

A mostani CAS-bejelentéssel Valijeva a kedden kezdődő női versenyben elindulhat, viszont a csapatverseny végeredményét az nem érinti, így abban továbbra sem született döntés. Amint azt Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője elmonda, vélhetőleg csak az olimpia után hirdethetnek végeredményt.

A csapatversenyben a friss Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen mezőnyben. Ő lett az első nő, aki négyfordulatos ugrást mutatott be, s nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert torokgyulladás kezelésére szokták alkalmazni, ám egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén-ellátását.