Három magyar úszó is a dobogón a LEN szavazásán

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Milák Kristóf, arany, aranyérem, olimpiai bajnok, úszás, 2021.07.28.
Gold medallist Hungary's Kristof Milak poses after the final of the men's 200m butterfly swimming event during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 28, 2021. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Három magyar sportoló, az úszó Milák Kristóf, valamint két nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf és Olasz Anna is a harmadik helyen végzett a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (LEN) szavazásán.

A LEN hétfői közleménye szerint a 2021-es esztendő legjobbjairól szóló voksoláson a tagországok mellett a szervezet tisztviselői szavazhattak.

A férfi úszók mezőnyében a budapesti kontinensviadalon négy, majd a tokiói ötkarikás játékokon két aranyat nyert brit Adam Peaty 35,5 százalékkal diadalmaskodott, míg a második helyen az orosz Jevgenyij Rilov (22,6) végzett, aki az olimpia egyetlen európai versenyzőjeként szerzett két egyéni aranyérmet. Őt követte alig lemaradva (21) a japán fővárosban 200 méter pillangón arany-, 100 méteren ezüstérmes Milák Kristóf.

Milák Kristóf a világ legjobbjai között Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A nyíltvízi úszók férfi mezőnyében nagy fölénnyel (55,6) nyert az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock, a Tokióban ezüstérmes Rasovszkyt (12,7) még megelőzte az olasz Gregorio Paltrinieri (27). A nőknél negyedszer nyerte el az elismerést a holland Sharon van Rouwendaal (57,1), a második az olasz Giulia Gabbrielleschi (17,5), a harmadik pedig Olasz Anna (9,5) lett.

A szavazáson még a tokiói olimpián egyaránt bronzérmes férfi és női vízilabda-válogatott kapusa került a legjobbak közé, Nagy Viktor (8,3) és Magyari Alda (6,7) is az ötödik helyen végzett.

A LEN 2021-es díjazottjai:
úszás:
férfiak: Adam Peaty (brit)
nők: Sarah Sjöström (svéd)
nyíltvízi úszás:
férfiak: Florian Wellbrock (német)
nők: Sharon van Rouwendaal (holland)
műugrás:
férfiak: Tom Daley (brit)
nők: Tina Punzel (német)
szinkronúszás:
nők: Szvetlana Kolesznyicsenko (orosz)
férfiak: Alekszandr Malcsev (orosz)
vízilabda:
férfiak: Filip Filipovic (szerb)
nők: Beatriz Ortiz (spanyol)