Vágólapra másolva!
Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián.

Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke kedden reggel az M4 Sporthíradóban elmondta: a remények szerint ők négyen bátor versenyzéssel fogják méltóképpen képviselni az országot és a magyar sísportot. Hozzátette: örömteli, hogy az országnak járó, számonként egy-egy kvótáért többen harcoltak jó eséllyel.

Kiemelte, hogy alpesisíben a férfiaknál volt szorosabb verseny, és nyolc viadalon kellett elindulni. Végül Kékesire esett az elnökség választása. A DVTK síelője az előző idényben sokat volt sérült, innen hozta fel magát, azaz felfelé ívelő pályán van, ráadásul rutinosnak is számít, hiszen négy éve Phjongcshangban is indult.

Kékesi Márton is ott lesz Pekingben Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A 18 éves Tóth Zita feltörekvő versenyző, osztrák edzővel, saját program alapján készül olyan helyeken, ahol az olimpiai pályához hasonló körülmények vannak.

A sífutó Kónya Ádám is járt már korábban olimpián, 2018-ban.

Fürstner József kitért rá, hogy a jövőben sokkal jobban kell majd koncentrálni a sílövészetre és a síakrobatikára, ez a két sportág most nem ad magyar indulót Pekingre, míg síugrásban az első magyar nőként világkupa-pontokat szerző, 22 éves Vörös Virág sok sérülés miatti tavalyi visszavonulásával nagy veszteség érte a magyar sísportot.

A nemzetközi szövetség (FIS) ranglistája alapján a magyaroktól egy-egy férfi, illetve női alpesi síelő és sífutó szerzett indulási jogot.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra, várhatóan ez a létszám már nem nő.

Jelen állás szerint öt sportágban - alpesisíben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban - lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. Legutóbb Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz.

A 14-es létszámot legutóbb az 1988-as, calgaryi olimpián nem érte el a magyar küldöttség, akkor mindössze öt magyar téli olimpikon volt.