Új győztest avattak a férfiaknál a műkorcsolya és jégtánc Eb-n

Estonia Figure Skating European Championships Men 2022 International Skating Union ISU Horizontal
6741914 14.01.2022 Gold medalist, Russia's Mark Kondratyuk poses for a photo during the award ceremony after the European Figure Skating Championships at Tondiraba Ice Hall in Tallinn, Estonia. Alexander Vilf / Sputnik (Photo by Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Mark Kondratyjuk nyerte a férfiak versenyét pénteken a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.

A szerdai rövidprogram után úgy tűnt, hogy akár a dobogó mindhárom fokára orosz versenyző állhat, mert bár a triót kevesebb, mint egy pont választotta el egymástól, a többi rivális jócskán lemaradva követte őket.

Mark Kondratyjuk nyerte a férfiak versenyét Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A kűr aztán felborított mindent, mert a fordított sorrendben jégre lépő indulók közül a rövidprogram után harmadik Jevgenyij Szemenyenko nagyon elrontotta a szabadkorcsolyázását, így nem tudta átvenni a vezetést sem, az olasz Daniel Grassl érme már biztos volt.

Az első kontinensviadalán szereplő Mark Kondratyjuk azonban nem hibázott, így nagy teher hárult az éllovas Andrej Mozaljovra, aki ezt nem bírta el.

Ő is sokat rontott, ezért a kűrben csak a hatodik legmagasabb pontszámot kapta, amivel a negyedik helyre csúszott vissza. A bronzérem nagy meglepetésre a lett Deniss Vasiljevsé lett, aki 2018-ban egyszer már közel volt a dobogóhoz, de akkor éppen lecsúszott róla.

Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A mezőny magyar indulója, Csernoch András 32. lett a rövidprogramban, így a legjobb 24-et felvonultató kűrben már nem lépett jégre. Szombaton jégtánccal és a női kűrrel zárul az Eb versenyprogramja, a gálára vasárnap kerül sor.

Eredmények:
férfiak, Európa-bajnok:

Mark Kondratyjuk (Oroszország) 286,56 pont
2. Daniel Grassl (Olaszország) 274,48
3. Deniss Vasiljevs (Lettország) 272,08
Korábban:
Jégtánc, ritmustánc:
1. Viktorija Szinicina, Nyikita Kacalapov (orosz) 87,89 pont
2. Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin (orosz) 86,45
3. Charlene Guignard, Marco Fabbri (olasz) 83,35
...19. Ignateva Mariia, Danijil Leonyidovics Szemko 60,41