Egy texasi terapeuta doppingszereket árult a tokiói olimpián

athletics Oly Horizontal
Állítólag a nigériai Blessing Okagbare az egyik atlétika, aki vett Lira tiltott szereiből
Vágólapra másolva!
Egyesült államokbeli ügyészek azzal vádolnak egy természetes gyógymódokra szakosodott texasi terapeutát, hogy teljesítményfokozó szereket adott el olyan sportolóknak, akik szerepeltek a tavaly nyári tokiói olimpián.

A manhattani szövetségi ügyészség nem nevezte meg a versenyzőket, de a terapeutát, Eric Lirát szerdán őrizetbe vették és bíróság elé kell állnia.

Több beazonosítható adat alapján úgy tűnik, hogy az egyik versenyző a nigériai sprinter, Blessing Okagbare, akit doppingolás miatt néhány órával az olimpiai 100 méteres elődöntője előtt felfüggesztettek.

A büntetőfeljelentés szerint Lira azután bukott meg, hogy a meg nem nevezett atléta tesztje pozitív lett emberi növekedési hormonokra. A vényköteles üvegek és fiolák fizikai bizonyítékai mellett állítólag egy sor, Lira és az atléta közötti titkosított szöveges üzenetre is fény derült, amikor a sportolót a határőrök megállították, amikor Tokióból visszautazott az Egyesült Államokba.

Állítólag a nigériai Blessing Okagbare az egyik atlétika, aki vett Lira tiltott szereiből Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az üzenetekben Lira - aki magát El Paso-ban élő kineziológusnak és természetgyógyásznak nevezte - látszólag hamisított emberi növekedési hormonok és a vérépítő erythropoetin használatát ajánlotta, amelyeket Közép- és Dél-Amerikából szerzett be.

A Lira által terjesztett szerek között az ügyészek vádirata szerint növekedési hormonok és eritropoetin (EPO) volt.

Ez az első olyan doppinggal kapcsolatos amerikai bűnügyi eljárás, amely a tokiói játékokon részt vett sportolókat érint.

A japán főváros eredetileg 2020-ban rendezte volna meg a nyári olimpiát, azonban azt a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották.