Vágólapra másolva!
Novak Djokovic családja hétfőn hirtelen véget vetett egy sajtótájékoztatónak, amikor arról kérdezték őket, hogy a szerb teniszcsillag tudatosan vett-e részt egy nyilvános rendezvényen, miután a múlt hónapban pozitív lett a koronavírustesztje.

A szombaton nyilvánosságra hozott bírósági beadványok szerint a szerb teniszcsillag december 16-án pozitív koronavírustesztet produkált. December 17-én, 24 órával a pozitív teszteredmény után részt vett egy fiatal teniszezőknek rendezett díjátadó ünnepségen a belgrádi Novak Teniszközpontban, ahol több résztvevővel lefotózták, miközben nem viselt maszkot.

Nem sokkal azután, hogy Djokovicot hétfőn kiengedték a bevándorlási őrizetből, a teniszcsillag családja - édesanyja, Dijana, édesapja, Srdjan, nagybátyja, Goran és testvére, Djordje - Szerbiában nyilatkozott a sajtónak.

A konferencia során Djordjét megkérdezte az egyik riporter, hogy "igaz-e, hogy testvérének december 16-án valóban pozitív lett a tesztje, és tudatában volt annak, hogy koronavírusos?"

Djordje így válaszolt: "Igen, a folyamat nyilvános volt, ahogy minden ezzel kapcsolatos dokumentum is törvényes volt."

Novak Djokovic családja: balra az édesanyja, Dijana, középen az édesapja, Srdjan, jobbra pedig a testvére, Djordje Forrás: Getty/Pedja Milosavljevic

Ezután egy másik riporter megkérdezte tőle, hogy „december 17-én egy belgrádi rendezvényen volt?"

A szüleivel folytatott rövid zúgolódó szóváltás után Djordje így válaszolt: "Rendben, ez a sajtótájékoztatót elnapoljuk, egyelőre".

A sajtótájékoztató hirtelen befejezése után a Djokovic család összekapaszkodva egy szerb népdalt kezdett el énekelni (36:30-tól látható)

Korábban ugyanezen a sajtótájékoztatón Djokovic édesanyja azt állította, hogy fiát "kínzásnak" vetették alá az Ausztráliában töltött idő alatt, bár nem részletezte, hogy mire gondolt.

Dijana a múlt héten panaszkodott a fia fogva tartási intézményében uralkodó körülményekre, ahol korábban penészes és kukacokkal fertőzött ételt szolgáltak fel a vendégeknek.

A 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár az AO-n ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Hétfőn aztán Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása "indokolatlan" volt.

Djokovic ügye lázba tartja a teljes teniszvilágot Forrás: AFP/William West

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.