Smith rekordot döntött, de Wright parádés játékkal nyert a darts-vb döntőjében

Peter Wright pályafutása során másodszor nyerte meg a világbajnokságot
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a londoni Alexander Palace-ban rendezett darts-világbajnokság döntőjében a skót Peter Wright 7-5-re legyőzte az angol Michael Smith-t, így az extravagáns skót játékos 2020 után megnyerte pályafutása második vb-trófeáját.

A skót Peter Wright az elődöntőben 6-4-re legyőzte honfitársát, Gary Andersont egy lenyűgöző meccsen, ráadásul 24 180-at dobott - ezzel megdöntötte az egy mérkőzésen elért legtöbb 180-as rekordját, amelyet korábban az ellenfele tartott.

Wright felejthetetlen meccset nyert Anderson ellen Forrás: pdc.tv

Az angol Michael Smith a másik elődöntőben fölényes, 6-3-as győzelmet aratott James Wade fölött, és ezzel bejutott pályafutása második döntőjébe, miután a 2019-es fináléban kikapott a holland Michael van Gerwentől.

A fogadóirodáknál "Snakebite" vagyis Peter Wright volt az esélyesebb, aki a Gary Anderson elleni elődöntőben történelmet írt a 180-as dobásaival és 104.38-as átlagot hozott. Smith sem volt esélytelen. Az angol játékos a vb egyik legszimpatikusabb versenyzője volt, aki a Wade elleni elődöntőben 16 180-at dobot, nem mellesleg 100.98-as átlagot hozott, ami szintén elképesztő.

A közönség a hazai pályán szereplő Smith-nek szorított Forrás: pdc.tv

A mérkőzés előtt már érezhető volt, hogy Peter Wrightnak nem csak Michael Smith-szel kell megküzdenie, hanem a közönséggel is, ugyanis a skót világsztár óriási füttykoncertet kapott, amikor belépett az Alexander Palace-ba.

Wright kezdte a meccset, de az első három nyilával nem talált triplát, Smith viszont már a második körében összehozta a meccs első 180-át, majd a következő körben újabb 180-nal ijesztegette a skótot. A brékelés azonban nem jött neki össze, mert hibázott a kiszállózásnál.

A következő legben elképesztő jelenetek játszódtak le.

Smith tömegben Wright előtt volt, előbb dobhatott kiszállóra, de ismét hibázott. Ekkor azt hihettük, hogy a skót azonnal büntetni fog, de nem tette. Végül perceken keresztül dobálták a homályokat, amiből aztán Smith jött ki jobban, és végül egy 28 nyilas körrel nyerni tudott.

A következő legben Wright ismét hozta a kezdését, majd a negyedikben Wright megdobta az első 180-át, Smith pedig hiába átlagolt jobban, továbbra is rosszul kiszállózott, így az első szettet a skót világbajnok nyerte.

A második leget Smith 180-nal nyitotta, de Wright is bekezdett egy 140-nel. Az angol megint előbb kiszállózhatott, de továbbra is ideges volt, így két nyila is mellé ment. Szerencséjére azonban Wright nem tudta megbüntetni, és a következő körben azonnal betalált a dupla 20-ba. A következő legben Smith brékelhetett volna, ezúttal 40-es kiszállóra volt három tiszta nyila, de mindhármat elrontotta, Wright pedig azonnal egyenlített.

Ezt követően a skót brékelni tudott, és megdobta a meccs első száz feletti (148) kiszállóját egy tripla 20, tripla 20, dupla 14-es kombinációval.

A következő legben a skót sztár újabb bravúr mutatott be: 124-ről szállt ki egy 20, tripla 18, bull kombinációval, ezzel pedig 3-1-re megnyerte a második szettet és 2-0-s előnnyel mehetett pihenőre.

A harmadik szett első legét Wright simán hozta, a másodikban viszont Smith jött egy 180-nal és ezúttal is kiszállóját sem rontotta el, így gyorsan egyenlíteni tudott. Úgy tűnt, az angol játékos megérkezett a meccsbe, mert a következő legben a legnagyobb tripla 20, tripla 19, bullos kiszállóval (167) sokkolta Wrightot és a mimikáján is érződött, hogy sokkal magabiztosabb lett.

A negyedik leget az angol egy 13 nyilas körrel húzta be, ezzel szépített 2-1-re.

Az negyedik szettben mindkét versenyző hozta a saját kezdését, a döntő legben azonban Smith megint elrontotta a kiszállóját, Wright pedig a 3-1-ért dobhatott, de ő is hibázott. Az angol - aki ekkor már 11 180-nál járt - így újabb esélyt kapott, amit másodszorra már nem szalasztott el, így a rossz kezdés után 0-2-ről kiegyenlített (2-2).

Az ötödik szettet Wright kezdte egy 180-nal, Smith pedig visszadobott 140-et, végül a skót behúzta az első leget. A második legben röpködtek a 180-ak,

Smith pedig megdöntötte mentorának, Gary Andersonnak az egy világbajnokságon dobott 180-as rekordját - az angol ekkor már 72-nél járt a tornán, Anderson pedig 71-et dobott a 2017-es vb-n.

A rekorddöntés ellenére az ötödik szettet Wright nyerte, és érződött, hogy mindkét klasszis sebességet váltott, ugyanis mindketten száz körüli átlagon voltak (2-3) .

A hatodik szettet Smith egy 11 nyilas győztes leggel kezdte, de Wright is simán hozta a saját kezdését, ráadásul Smith még kiszállóra sem tudott dobni.

A harmadik legben Smith hozta a kezdését, majd a negyedikben hátsó pályáról bekezdett egy 180-nal és egy 140-nel,

miközben Wright nem találta a triplákat. Az angol végül 76-os kiszállóra dobhatott, miközben Wright még mindig csak 184-en állt. Smith első három nyila egyaránt mellé ment, de a negyedik kísérletre megcsinálta, ezzel pedig kiegyenlített (3-3).

A hetedik szettben Smith rögtön brékelhette volna Wrightot, két nyila volt dupla 20-ra, nem tudta megcsinálni. Azonban Wright három nyíllal nem tudott a dupla 16-ba találni, Smith pedig negyedszerre nem hibázott. A második legben Smith hozta a kezdését, és óriási esélye volt arra, hogy először vezethessen a vb-döntőben. A harmadik legben Wright a saját kezdéséből nem tudott eljutni kiszállóig, meg Smith minden mozdulatán érződött a magabiztosság.

Az angol rekordsebességgel darálta be a játszmát, amit 3-0-ra megnyert, így megfordította a 7 győztes szettig tartó meccset 4-3-ra.

A nyolcadik szettet Wright egy brékkel kezdte miután Smith két nyíllal nem talált be a dupla 20-ba, majd a második legben az angolnak ismét baja volt a kiszállózással, amit a tarajos skót azonnal megbüntetett. A harmadik legben Smith szépíteni tudott egy 17 nyilas kör végén, negyedikben brékelhetett is volna, de nem tuda megoldani a bullos kiszállót, így Wright 3-1-re nyerte a szettet és egyenlíteni tudott (4-4).

A kilencedik szettet Wright egy száz fölötti kiszállóval kezdte, a második legben viszont Smith úgy egyenlített, hogy Wright még kiszállóra sem dobhatott. A harmadikban Wright egy gyönyörű bullos kerekítővel lement 40-ra, és másodszorra a dupla 20-as kiszállót is megdobta, így egy 13 nyilas körrel zárt. A negyedik legben Smith hozta úgy a saját kezdését, hogy Wright még kiszállóra sem dobhatott, így jöhetett a döntő leg, amit Wright kezdhetett.

A skót 100-zal kezdett, amire Smith 45-tel tudott csak válaszolni. Majd a skóttól jött egy 95, az angoltól pedig egy 134. A harmadik kör után Wright már kiszállóra dobhatott, de nem tudta megcsinálni, viszont Smith is bakizott egy hatalmasat, így megint Wright jöhetett.

A skót viszont óriásit hibázott, besokallt, Smith pedig azonnal befejezte a leget és megint átvette a vezetést (5-4).

A tizedik szett elején úgy tűnt, hogy a hatalmas hiba megviselte Wrightot, így Smith pillanatok alatt elhúzott 2-0-ra.

A harmadik legben Wright azonban brékelni tudott, a negyedikben pedig bekezdett egy 140-nel és úgy egyenlített, hogy Smith még csak kiszállóra sem dobhatott.

A döntő legben Smith kezdett egy 97-tel, amit Wright azonnal visszadobott. Ezt követően az angol 96-ot dobott, amire a skót egy 140-nel válaszolt. A negyedik körben Smith nem dobott triplát, Wright pedig megdobta a meccs 35. 180-át, majd egy gyönyörű kiszállóval megnyerte szettet és kiegyenlített (5-5).

A 11. szettet Wright 180-nal kezdte, és egy gyönyörű kiszálló sokkolta Smith-t, aki mintha ismét kibillent volna. A második legben az angol újra megtalálta a triplákat, de Wright is villant egy 180-nal. Smith dobhatott elsőre kiszállóra, de nem találta el a dupla 20-at, Wright azonban egyből megdobta, így pillanatok alatt elhúzott 2-0-ra.

A harmadik legben Smith egy 124-es kiszállóval brékelhetett volna, de nem találta el a bullt, így Wright egy 13 nyilas leggel megnyerte a szettet (5-6), és egyre közelebb került második vb-győzelme felé.

12. szettben Smith egy bullos kiszállóval kezdhetett volna, de nem tudta megoldani, Wrightnak viszont azonnal jött, így a skót brékkel kezdett. A második legben Wright tovább parádézott, és sorozatban a nyolcadik legjét nyerte meg, ezzel egy leg választotta el a végső győzelemtől. A harmadikban Smith hozta a kezdését, de Wrighton érződött, hogy már csak a következő körre koncentrál, amit ő fog kezdeni. Wright a negyedik leget egy 100-assal kezdte, Smith pedig dobott egy szektorhibát. A skót a harmadik körben 140-nel lement kiszállóra, de rá sem kellett dobnia, mert Smith még csak 285-nél állt.

Wrightnak így három meccsnyila maradt 32-re, amit egy dupla 16-tal azonnal megdobott, így az 51 éves skót sztár megnyerte pályafutása második világbajnokságát.